Stenen Beerwandeling te Sluis met bezoek aan onderaardse kelders vestingwerken

De Stenen Beer in Sluis is een monumentale ruïne uit de 15de eeuw, die bestaat uit de voormalige restanten van de Westpoort. De poort heeft een belangrijke rol gespeeld bij belegeringen van Sluis. Onder de ruïne bevinden zich drie imposante overwelfde kelders, die met elkaar verbonden zijn door middel van doorgangen en een traptoren. Ze dienden als kazemat ter verdediging van de vestingwerken, als verblijfplaats voor soldaten en voor opslag van wapens, munitie en proviand.

De kelders zijn lang gesloten geweest voor publiek. Het is uniek dat ze nu mogen worden bezichtigd, wel onder strikte voorwaarden vanwege de monumentenstatus en aanwezigheid van vleermuizen. Alleen in groepsverband (maximaal 10 personen), onder leiding van een gids, en alleen tussen 1 mei en 1 augustus. 

Ook dit jaar worden vanuit Museum het Belfort in Sluis weer unieke Stenen Beer-wandelingen georganiseerd op donderdagavonden 9 en 23 mei, 20 en 27 juni, 4 en 25 juli. 

  • Tijd: 19.00 uur – 20:00 / 20:30 uur
  • Locatie: Verzamelen bij de ingang van Museum het Belfort
  • Kosten: kinderen t/m 12 jaar: € 3,00, volwassenen vanaf 13 jaar: € 6,00

Een ervaren gids brengt de geschiedenis onderweg tot leven en neemt u mee in de kelders. De onderaardse kelders mogen niet worden verlicht. Daarom krijgen alle deelnemers een zaklampje mee. Het betreden van de Stenen Beer is op eigen risico. 

Inschrijven is verplicht (tot uiterlijk 16:00 uur op de woensdag voorafgaand aan de wandeling) via:

  • De balie van Museum het Belfort (geopend woe t/m zo 13.00-16.30 uur);
  • Telefoon: 06-82484657 of 06-82375452;
  • E-mailadres: museumhetbelfort@gmail.com.

U krijgt van ons een bevestiging. De wandeling gaat door vanaf 4 personen. Het bedrag dient bij aanvang van de rondleiding contant betaald te worden bij de gids.