Nieuwsberichten

• Houtkachel of open haard? Gebruik de stookwijzer en meld je aan voor een stookalert!

Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

• Aankondiging raadscommissie Ruimte/AB

De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er een vergadering van de Raadscommissie Ruimte/AB plaatsvindt op dinsdag 11 januari 2022 om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis. De voorzitter is de heer R.P. Evers.

• Nieuwjaarsboodschap

De traditionele nieuwjaarsreceptie gaat dit jaar niet door in verband met de coronamaatregelen.

• Bijdrage coronatoegangsbewijzen voor sport/cultuur verenigingen en -ondernemers

Sinds enige tijd werken we in Nederland met coronatoegangsbewijzen. Om sport/cultuur verenigingen en -ondernemers enigszins tegemoet te komen stelt de Rijksoverheid een vergoeding beschikbaar voor de extra kosten die de verplichte controle van de coronatoegangsbewijzen met zich meebrengt.

• Bespaar op uw energiekosten

U hebt het misschien al wel gehoord: de prijzen van energie stijgen. Dat kan betekenen dat u meer moet gaan betalen voor gas en stroom. Wat kunt u doen om de kosten toch zo laag mogelijk te houden? De gemeente Sluis biedt inwoners de mogelijkheid om via Gezondverzekerd.nl - Goedkope energie informatie en advies te krijgen om uw energiekosten te verlagen.

• Wijzigingen inzamelschema PMD na 1 januari 2022

Voor een aantal kernen (bebouwde kom) en een deel van het buitengebied wijzigt na 1 januari 2022 de tweewekelijkse inzameldag van de afvalzakken voor PMD (Plastic-, Metalen verpakkingen en Drankenkartons).

• Tijdelijke verruiming Besluit bijstandsverlening zelfstandigen

De nieuwe lockdown kan gevolgen hebben voor je bedrijf. Per 1 oktober 2021 zijn de regelingen Tozo en Tonk gestopt. Mogelijk kun je als ondernemer wel gebruik maken van het tijdelijk verruimde Bbz voor een (aanvullende) uitkering levensonderhoud tot het sociaal minimum.

• Energievergoeding voor mensen met een lager inkomen

Het demissionaire kabinet stelt extra geld beschikbaar waarmee mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum een compensatie

• Informatieve raad en besluitvormende raadsvergadering 21 en 23 december 2021

Op dinsdag 21 december 2021 vindt er een informatieve raadsbijeenkomst plaats, met als onderwerp Vitaal West Zeeuws-Vlaanderen en op donderdag 23 december 2021 een besluitvormende raadsvergadering.

• Word geen slachtoffer

Criminelen hebben meestal de ‘bovenwereld’ nodig voor hun illegale activiteiten. Ze kunnen ook u benaderen met de vraag om uw loods of schuur beschikbaar te stellen. Vaak bieden ze veel geld aan. Doe het niet. Voorkom dat u de onderwereld in getrokken wordt. Eenmaal in het criminele circuit, is het lastig om daar nog uit te ontsnappen.

• Gezondheidsverklaring

Gezond genoeg om een rijbewijs te halen of het huidige rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn onlangs de CBR-tarieven voor 2022 vastgesteld. In 2022 kost de Gezondheidsverklaring (GV) € 41,50.

• Open brief Zeeuwse burgemeesters

Op vrijdag 3 december is er namens de dertien Zeeuwse burgemeesters en DPG GGD Zeeland een open brief gestuurd

• Gemeentepolis 2022

Bent u bekend met de Gemeentepolis? Inwoners met een beperkt inkomen kunnen gebruikmaken van de Gemeentepolis

• Kader toeristische verhuur

Het college van Sluis legt het voorstel voor aan de gemeenteraad om het Kader toeristische verhuur 2022 en de Leefbaarheidsverordening 2022 vast te stellen. In deze eerste fase wordt voorgesteld een planologisch kader vast te stellen zonder een vast aantal-dagen-criterium.

• Gebeld door je bank omdat er iets mis zou zijn met je bankrekening of bankpas? Wees dan alert!

We zien steeds vaker slachtoffers van bankhelpdeskfraude. De financiële en emotionele schade bij deze slachtoffers is groot.

• Vrijwillige begeleiders voor statushouders

De gemeente Sluis is op zoek naar vrijwillige begeleiders voor statushouders.

• Meld verdachte activiteiten in het buitengebied

We willen allemaal dat onze polders veilig zijn. Echter, criminelen benaderen met regelmaat ondernemers

• Beperking van verstrekking van persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP)

De BRP is de basisregistratie personen en is de huidige vorm van de bevolkingsadministratie. De persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland staan in de BRP geregistreerd.

• Ondertekening convenant Schoolveiligheid

Maandag 8 november 2021 was de officiële ondertekening van het vernieuwde convenant ‘Schoolveiligheid’. De Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen, het Openbaar Ministerie en de politie werken samen aan veiligheid in en om de school.

• Verzamelcontainers voor babyluiers bij kinderopvanglocaties

Op 1 januari 2021 ging de nieuwe afvalinzameling in de gemeente Sluis van start. Eén van de veranderingen was het inzamelen van het restafval eens in de vier weken.

• Overig nieuws

• Coronavirus