PERSBERICHT - Herdenkingen op 4 mei in de gemeente Sluis

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - de militairen en burgers - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In de gemeente Sluis worden er verscheidene herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten gehouden.

Richtlijnen 4 mei

Als bewijs van eerbied en respect voor de slachtoffers worden in heel Nederland op 4 mei vanaf 18.00 uur tot en met 4 mei zonsondergang alle vlaggen halfstok gehangen (zonder wimpel). Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen. Na zonsondergang dienen alle vlaggen te worden binnengehaald. Exploitanten van restaurants, cafés, sportinstellingen, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden worden uitdrukkelijk verzocht op 4 mei van 19.30 tot 20.30 uur géén vermakelijkheden te organiseren. Op 4 mei is het bij wet verboden voor winkels om na 19.00 uur open te zijn (Winkeltijdenwet, 21 maart 1996, artikel 2b).

Herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten

Naast bestuurlijke vertegenwoordigers namens de gemeente Sluis helpen dit jaar ook de kinderraadsleden in een aantal kernen mee bij de herdenkingen. De herdenkingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. De gevluchte mensen uit Oekraïne die in onze gemeente verblijven zijn middels een nieuwsbrief geattendeerd op de herdenkingen.

Aardenburg
19.00 uur:     herdenkingsbijeenkomst in de Sint Baafskerk
19.45 uur:     stille tocht naar de algemene begraafplaats, herdenking en bloemenhulde bij de oorlogsgraven

Breskens
19.30 uur:     verzamelen bij de Samen op Weg Kerk
19.40 uur:    ‘stille omgang’, vertrek vanaf de Samen Op Weg Kerk
19.55 uur:    herdenkingsbijeenkomst op de begraafplaats
20.10 uur:     rondgang langs de oorlogsgraven en bloemenhulde

Cadzand
19.15 uur:    herdenkingsbijeenkomst in PKN Kerk in Cadzand-Dorp
19.45 uur:    stille tocht naar de algemene begraafplaats aan de Erasmusweg, bloemenhulde  en defilé langs de oorlogsgraven

Eede
19.40 uur:     verzamelen en aansluitend een herdenkingsbijeenkomst bij het monument voor Burgerslachtoffers aan het Wilhelminaplein.

Hoofdplaat
19.45 uur:    klok luiden bij het monument aan de Spuikom
19.55 uur:    herdenking en bloemenhulde bij het monument

Oostburg