Open Monumentendag 2024: is uw monument geopend?

In het weekend van 14 en 15 september 2024 is het weer zo ver! Monumenten stellen dan hun deuren open voor publiek tijdens Open Monumentendag. Dit weekend trekt jaarlijks meer dan één miljoen geïnteresseerden naar monumenten door het hele land. Ook in Zeeuws-Vlaanderen valt genoeg te zien en te beleven. De gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen brengen gezamenlijk een brochure uit om alle deelnemende monumenten onder de aandacht te brengen van bewoners en bezoekers. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen óf om uw monument aan te melden!

Tijdens Open Monumentendag is niet alleen de buitenkant te bewonderen van de deelnemende locaties, maar ook de binnenkant. Vaak ook voorzien van een begeleidend verhaal door vrijwilligers. 

Het thema dit jaar is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Een thema waar deelnemers alle kanten mee uit kunnen. Die verbinding zoeken we ook met u. We nodigen eigenaren van monumentale, karakteristieke, historische bouwwerken uit om zich aan te melden voor deelname.  

De begeleidende slogan dit jaar is ‘Onderweg!'. Hoe mooi zou het zijn als we in onze regio ook ‘samen onderweg’ zijn tijdens deze dag? Van monument naar monument of door de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten heen: de mogelijkheden zijn er! We hebben de deelnemers van vorig jaar op ons netvlies. Zij krijgen van ons een e-mail met informatie. Maar misschien zijn er nog meer vrijwilligers die hun monument aan het publiek willen laten zien op zaterdag 14 september (gemeente Sluis en gemeente Terneuzen) of zaterdag 14 en zondag 15 september (gemeente Hulst)? Als dat zo is, meld u dan aan bij de gemeente waarin de locatie zich bevindt. 

U ontvangt daarna de e-mail met daarin meer informatie. We stellen op basis van de door u aangeleverde tekst en afbeelding een brochure samen. Per gemeente, maar gebundeld in één uitgave. Zo hebben bewoners en bezoekers alle informatie bij de hand om een dag of een weekend ‘onderweg’ te zijn in onze regio. Cultuur verbindt!