Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg 2024 

Op 10 november 2024 vieren we de Dag van de Mantelzorg. Een dag om jou, de mantelzorger, in het zonnetje te zetten en te erkennen hoe belangrijk jouw rol is. Ook willen we je laten weten dat je op de gemeente kunt rekenen als je vragen hebt of wanneer het zorgen even te zwaar wordt. We staan voor je klaar!

Om onze waardering te tonen, verrassen we elke aangemelde mantelzorger op vrijdag 8 november met een speciaal pakket dat we persoonlijk bij je thuis bezorgen.

Aanmelden Dag van de Mantelzorg

Zorg jij voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind, ander familielid, vriend of buur? Dan ben je mantelzorger. Je hoeft jezelf natuurlijk geen mantelzorger te noemen. Het gaat erom dat je langdurig voor iemand zorgt vanuit je persoonlijke betrokkenheid.

Het is vaak fijn om er voor een dierbare te zijn. Het geeft voldoening, maar het is ook een verantwoordelijkheid. Een verantwoordelijkheid die je misschien voor lief neemt. Maar die er ook voor zorgt dat je weinig tijd voor jezelf hebt. 

Hoe is het nu met jou?

Daarom de vraag: hoe gaat het eigenlijk met jou? Heb jij nog wel tijd voor ontspanning en voor vrienden? Voor gewoon eens een moment voor jezelf? Een moment waarop je eens niet verantwoordelijk hoeft te zijn?

Je kiest er namelijk niet zelf voor om mantelzorger te zijn, het overkomt je. En het zorgen duurt vaak langer dan je vooraf had gedacht.

Bespreek je zorgtaak

Altijd verantwoordelijk zijn zorgt voor een aanslag op je emotionele veerkracht. De volgende stap is vaak overbelasting. Het is goed om jouw zorgtaak te bespreken met de huisarts, wijkverpleging of thuiszorg. U kunt ook contact opnemen met MantelzorgNL via de landelijke mantelzorglijn op telefoonnummer 030-7606055, via WhatsApp 06-27236854 of per e-mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl. Of kijk op de website van MantelzorgNL.

Ook is de gemeente Sluis er voor jou!

Mantelzorgondersteuning

De gemeente Sluis biedt mantelzorgondersteuning. Je kunt hier terecht voor:

  • Een persoonlijk gesprek
  • Individuele begeleiding of ondersteuning
  • Gespreks- en inloopmiddagen

De gemeente Sluis helpt je als het je allemaal even te veel wordt. Door naar je te luisteren en gericht met elkaar naar een oplossing te zoeken. Een bezoek aan een gezellige inloopmiddag kan voldoende zijn om even op adem te komen. Maar misschien ben je meer geholpen met begeleiding en ondersteuning. Dat bekijken we met elkaar, want als mantelzorger sta je er niet alleen voor!   

Heb je vragen over mantelzorgondersteuning?

Neem dan contact op met de gemeente Sluis. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 140117 of via mantelzorg@gemeentesluis.nl.