Rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u zelf aan. Ook om uw rijbewijs te verlengen of vervangen gaat u naar het gemeentehuis. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs zelf afhalen.

Regelen

 • Maandag, donderdag en vrijdag: vrije inloop van 08.30 tot 13.00 uur
 • Dinsdag: vrije inloop van 08.30 tot 13.00 uur of op afspraak van 14.00 tot 16.00 uur
 • Woensdag: vrije inloop van 08.30 tot 19.30 uur

Van mei tot en met augustus is het gemeentehuis op vrijdagmiddag gesloten vanaf 12.00 uur.

Meenemen
 • Uw identiteitsbewijs.
 • U heeft een pasfoto nodig die voldoet aan de Nederlandse eisen. Er is een fotocabine aanwezig in het gemeentehuis.
 • Uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen.
Kosten en geldigheid
 • Rijbewijs voor volwassenen tot 70 jaar kost € 48,15 en is 10 jaar geldig.
 • Rijbewijs voor volwassenen van 70 jaar en ouder kost € 48,15 en is 5 jaar geldig.
 • Rijbewijs C, D kost € 48,15 en is 5 jaar geldig.
 • Rijbewijs voor volwassenen van 60 tot 65 jaar kost € 48,15 en is max. 10 jaar geldig.
 • Rijbewijs voor volwassenen met beperking kost € 48,15 en is max. 10 jaar geldig.

Voor een snelle aanvraag (1 werkdag) betaalt u € 34,10 extra.

Snelle aanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dat kan! Vraag uw rijbewijs aan vóór 13.00 uur, dan is het binnen 3 werkdagen klaar. Voor deze snelle aanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Of denkt u dat iemand anders uw rijbewijs gebruikt zonder uw toestemming? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Jongerenrijbewijs

Begeleiderspas aanvragen

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een begeleider naast u. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Kijk voor meer informatie op 2todrive.nl. De begeleiderspas moet aangevraagd en goedgekeurd zijn voordat u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Trekker rijbewijs

Om op een tractor te rijden heeft u een trekker rijbewijs (T-bewijs) nodig. U kunt het T-bewijs halen als u 16 jaar of ouder bent. Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.nl.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een nieuwe gezondheidsverklaring nodig per categorie.

65 jaar en ouder

Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Als u 75 jaar of ouder bent, heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring aanvragen

U heeft een gezondheidsverklaring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die invloed heeft op het autorijden of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus.

Rijbewijskeuring

Voor een rijbewijskeuring (categorie A en B) kunt u terecht bij Huisartsenpraktijk Hooge Platen in Breskens. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de assistente. Wij adviseren u minimaal 6 maanden voor de afloop van de geldigheid van uw rijbewijs een afspraak te maken i.v.m. afhandeling van het CBR.

Kijk voor meer informatie op de website van Huisartsenpraktijk Hooge Platen Breskens.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft gehaald in het buitenland, kunt u dat misschien omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op RDW.nl.