Circulaire Economie

Hoe zorgen we voor een economie zonder afval en hoe bouw je circulair?

 ‘Circulair’ betekent ‘in een kringloop’. In de natuur zelf is geen afval. Alles wordt hergebruikt. Het heeft dan opnieuw waarde. Zo gaat het ook in een circulaire economie. In een circulaire economie worden producten en materialen opnieuw gebruikt, waardoor er minder afval is en grondstoffen niet uitgeput raken. En als we dan toch afval produceren, dan kunnen we die het beste recyclen. Daarom doen we in de gemeente Sluis actief aan afvalscheiding.  

Sluis aan de bak: afval scheiden loont 

 Meer weten over afval scheiden en ons beleid? Kijk dan op onze pagina Sluis aan de bak

Circulair bouwen

Bouw- en sloopmateriaal is een vaak vergeten afvalstroom. Beoordeel bij de aanschaf van nieuw bouwmateriaal de impact van productie en transport op onze planeet. Probeer zoveel mogelijk te werken met natuurlijke materialen en reeds gebruikte materialen te hergebruiken. Ook als gemeente proberen we daar zoveel mogelijk op te letten. Er zijn in Zeeland lokale bouwmarkten die gebruikte materialen uit gesloopte gebouwen/projecten aanbieden.

Wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk is ernaast actief meedoen aan afvalscheiding en het gebruik van duurzame bouwmaterialen nog veel meer wat je kunt doen:

  • Laat als het loont spullen repareren, zodat deze niet weggegooid worden. Reparatieclub West Zeeuws Vlaanderen is een groep vrijwilligers, die een keer in de maand bijeenkomen, om spullen te repareren die anders naar de milieustraat gebracht zouden worden. Zo krijgen deze spullen weer een tweede leven.
  • Voorkom voedselverspilling.
  • Koop waar mogelijk lokaal en voorkom daarmee C02 uitstoot.
  • Koop producten zonder onnodige verpakkingsmaterialen en gebruik herbruikbare producten (denk aan tasjes, flesjes, wasbare luiers, etc.).