Energietransitie
Hoe wekken we duurzame energie op en hoe besparen we energie?
Een duurzamere wereld bereiken we door te besparen op energieverbruik. Alles wat je aan energie bespaart, hoef je niet meer op te wekken. Energiezuinig en duurzaam wonen verlaagt kosten, biedt comfort en heeft een positieve invloed op het klimaat (minder CO2-uitstoot). Als gemeente verlagen we het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen. Ook letten we bij het verlenen van vergunningen op toepassing van energiebesparende maatregelen. Als inwoner en ondernemer kunt u ook veel doen. Alle kleine beetjes helpen! De overheid stimuleert u graag met verschillende subsidiemogelijkheden.
In lijn met onze inzet voor een duurzamere wereld en het verminderen van het energieverbruik, werkt de gemeente Sluis actief samen met andere gemeenten in Zeeland en de provincie Zeeland aan de ontwikkeling van de Regionale Energiestrategie 2.0 (RES 2.0). Deze strategie richt zich op het vergroten van de productie van hernieuwbare energie en het zetten van concrete stappen naar een energie neutrale regio.
Hoe we overstappen naar een aardgasvrije gemeente, vertalen we in onze Transitievisie Warmte (TVW). De gemeenteraad van Sluis stelde deze visie eind december 2021 vast. Hiermee onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om over te schakelen op schone warmtebronnen en in welke wijken en buurten het logisch is om als eerste te starten. We kijken daarbij ook naar andere plannen. Zoals de vervanging van het riool of onderhoud van de woningcorporatie aan haar gebouwen. Daarnaast is nieuwbouw altijd aardgasvrij. Dat is landelijke regelgeving. Voor nieuwbouw zijn er voldoende alternatieven om huizen te verwarmen zonder aardgas.
Momenteel zijn er twee zonneparken in aanleg; op het industrieterrein bij Breskens en Schoondijke (ca 3,4 MW). Daarnaast zijn er windmolens gerealiseerd bij Hoofdplaat (ca. 10 MW. Samen zijn ze goed voor circa 13,4 MW duurzaam opgewekte energie). Aanvullend heeft een groot deel van de inwoners zonnepanelen op het dak liggen. Jaarlijks komt er op de daken 1-2 MW bij. Op die manier draagt Sluis bij aan de duurzame opwek opgave zoals Zeeuws breed opgesteld in de Regionale Energie Strategie.
Energie besparen, isolatiemaatregelen nemen en aansluitend aardgasvrij gaan wonen. Daarnaast is het mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Hieronder staan drie partijen die u om advies of informatie kunt vragen.
Duurzaam Bouwloket | Hier kunt u terecht met al uw vragen
Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke energieloket van de gemeente Sluis. Op www.duurzaambouwloket.nl kunt u terecht met alle vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. U vindt een overzicht van alle gemeentelijke, regionale en landelijke financieringsmogelijkheden. Voor het aanvragen van advies verwijst het loket u onder andere door naar Energiek Zeeland.
Energiek Zeeland | Voor een persoonlijke advies
Energiek Zeeland informeert woningeigenaren en geeft onafhankelijk en integraal advies aan huis. Een adviseur komt op afspraak bij u langs en maakt samen met u een rondje door uw huis. Op basis daarvan maakt hij een rapport. Daarin staan adviezen en tips en welke verbeteringen u eventueel nog kunt aanbrengen. Op www.energiekzeeland.nl vindt u Zeeuwse woningambassadeurs, die u samen met Zeeuwse aannemers en installateurs helpen bij het opstellen en uitvoeren van zo'n verbeterplan. Energiek Zeeland wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en het Ministerie van LNV.
Verbeter je huis | Voor oriënterende informatie & verbeter check
Verbeterjehuis.nl geeft per energiemaatregel oriënterende informatie en helpt je met een Verbetercheck om snel en gemakkelijk te zien welke energiemaatregelen passen bij uw situatie, wat ze mogelijk opbrengen en wat de maatregelen kosten. Op www.verbeterjehuis.nl staan ook voorbeeldberekeningen.
Subsidiecheck
Een actueel overzicht van landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen vind je op de subsidiecheck van Duurzaam Bouwloket: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van verduurzamingsleningen? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Dat kan via de website van het Duurzaam Bouwloket Sluis of telefonisch via 0117 208000.
Lening van het Nationaal Warmtefonds
Particulieren en VvE’s kunnen ook via het Nationaal Warmtefonds een lening voor verduurzaming aanvragen. U vindt meer informatie op www.warmtefonds.nl.
Volg ons