Klimaat - terugblik en vooruitkijken
Heeft u ons het afgelopen jaar straten zien aanpassen? Dan zag u ook dat de parkeervakken doorgroeistenen met gras kregen. Plus een klimaatrobuuste beplanting in de groenvakken. Minder verharding, meer gras, struiken en bomen. Dat zorgt er allemaal voor dat we minder wateroverlast tijdens en na regenbuien hebben. Al dat groen verkoelt als het heel warm is buiten. Waar we naartoe werken is al goed te zien in de Dr. Broodmanstraat in Breskens. Wellicht heeft u het al gezien. Niet? Ga dan eens kijken. Het is een goed voorbeeld van zo'n klimaatrobuuste inrichting.
Tot twee keer toe kon u het afgelopen jaar een regenton na een aangekondigde actie via de gemeente kopen. Dat is een stuk goedkoper. Thuis liters regenwater opvangen en hergebruiken in en rond de tuin of het balkon maakte dat veel inwoners een regenton kochten. Dit jaar verlieten maar liefst 800 regentonnen de loods van Gemeentewerken en vonden een vaste stek.
Jaar na jaar al deelt de ZMf met groot succes gratis inheemse bomen uit. Dit jaar bestelden 440 deelnemers uit onze gemeente in totaal 2.481 boompjes. Zaterdag 7 december deelden we ze vanuit de Tuinen van Groede uit. Al die nieuwe boompjes zorgen voor extra schaduw- en schuilplekken en voedsel voor dieren.
We gaan onvermoeibaar samen met u door met het wippen van tegels. Ligt er nog een lege en grijze gevelstoeprand voor uw huis? Leg dan een geveltuin aan! Nog meer groen? Strooi dan zaadjes in uw tuin en plant inheemse bomen. Scholen kunnen meehelpen door een groen speelplein aan te leggen. De eerste stap is dan een doordacht groenplan. Aanmelding bij het IVN programma Groene Revolutie is stap 2. Wie weet wat een mooi subsidiebedrag het oplevert. En nog belangrijker: een prachtig groen speelplein.
De klimaatadaptieve inrichting breiden we uit van straat- naar wijkniveau. In november brachten wij daarvoor met adviesbureau BOOT twee wijken, 1 in Sluis en 1 in Schoondijke, in kaart. Deze twee staan sowieso op de planning voor rioolaanpassingen om wateroverlast te beperken. Eén en één is dan drie. Zoals het er nu naar uitziet ligt er komend voorjaar een eerste ontwerp van de openbare ruimte. Die laten we dan graag aan de bewoners zien tijdens een nog te plannen informatieavond.
Met héle groene vingers en een doordacht plan ging Rebecca Vermeulen aan de slag in haar voor- en achtertuin.
Op deze foto zie je zoals de achterrtuin nu is! Benieuwd naar hoe de voor- en achtertuin ooit waren en nu zijn? Lees het hele artikel op Samen Sluis!
Volg ons