Energie - terugblik en vooruitkijken
De focus voor de komende jaren ligt op energiebesparing. Het doel is om woningen en gebouwen klaar te maken voor de overgang naar aardgasvrij. Dat betekent dat wij woningeigenaren stimuleren om aan de slag gaan met de energietransitie en gebruikmaken van de mogelijkheden. Zo, dat is een hele mondvol. Wat deden we daar dan precies voor het afgelopen jaar?
Dat betekent eerst en vooral isoleren. Wat kan en mag er allemaal? Wat zijn de kosten? Hoe hoog is de subsidie en waar vraag ik die aan? Om op die vragen en vele andere antwoord te geven, organiseerden we een themabijeenkomst isoleren op 16 oktober. Dit was de eerste in een reeks van verschillende themabijeenkomsten die nog volgen.
Medewerkers van het Zeeuws Isolatie Programma waren ook bij deze bijeenkomst. Via hun speciale programma kunt u tot maximaal 2.050 euro subsidie aanvragen. Dat kan bovenop de landelijke ISDE-subsidie. Op dit moment lopen er 150 (!) subsidie aanvragen. De komende vijf jaar blijft de focus op isoleren liggen. Voor onze eigen panden en gebouwen ligt er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Verduurzaming maakt hier vanzelfsprekend onderdeel van uit.
Het Isolatieteam Zeeland reed met een bus al in een aantal kernen om, waar nodig, kleine maar doeltreffende energiebesparende maatregelen in huis te treffen. Daar is veel gebruik van gemaakt. In 2025 blijft hij rijden en bezoekt de kernen die nog niet aan de beurt zijn geweest. Inwoners krijgen op tijd een brief van ons als de bus hun kern bezoekt.
Tot slot. Wij werken met andere Zeeuwse gemeenten en provincie Zeeland aan de energie- en warmtetransitie. Wat we daar eerder over afspraken staat in de Regionale Energie Strategie 1.0. Maar de wereld is sinds die RES 1.0 veranderd. Netcongestie en de wisselende gasprijzen vragen om versnelling in de aanpak. Net als de sterke toename van de opwek van hernieuwbare energie. Dit vroeg op onderdelen om herziening. Dat leidde tot de RES 2.0. Nieuwe acties volgen hier zeker uit.
Vulde u de enquête Duurzaam wonen al in? Wij krijgen graag zoveel mogelijk antwoorden. U maakt kans op een gratis energiescan ter waarde van 120 euro.
Hoe woont u duurzaam en comfortabel? Zijn er maatregelen nodig? Zo ja, wat is dan het goede moment en hoe hoog zijn de kosten eigenlijk? Heeft u een eigen huis, dan heeft u vast vragen als het om duurzaamheid gaat. Die hebben wij ook, maar dan aan u. Wat we graag willen weten is of u alle informatie kunt vinden. Want er is een woud aan websites en folders beschikbaar. Maar dat betekent nog niet dat wat u zoekt makkelijk vindbaar en begrijpelijk is.
Wij helpen daar graag zo goed mogelijk bij en willen daarom weten of we dat tot nu toe op de goede manier deden. Is uw behoefte aan ondersteuning anders dan wij denken en doen? Is onze informatie duidelijk en handig? Woont u al duurzaam, bent u hiermee bezig of nog helemaal niet?
Alleen met uw antwoorden kunnen we bijsturen als dat nodig is. Vult u de enquête daarom ook voor ons in? Deelname aan de enquête is anoniem en het invullen vraagt maximaal 10 minuten. De uitkomsten zetten we op gemeentesluis.nl, Facebook, Instagram, in het ZVA en de digitale nieuwsbrief Duurzaam Sluis.
Volg ons