Circulair - terugblik en vooruitkijken
Vooral het opstellen van beleid, besef en bewustwording stonden het afgelopen jaar centraal. Tijdens de week van de circulaire economie in maart gaven we veel aandacht aan de duurzame bouw van het MFC in Aardenburg en de opgerichte reparatieclub in Nieuwvliet. Hergebruik en reparatie wint terrein. Niet zo gek, want het geeft een beter gevoel. We willen langer met onze spullen doen. Ze niet klakkeloos weggooien maar kijken of reparatie een optie is. Of dat we het misschien kunnen ombouwen tot iets anders moois.
Landelijk groeit het besef als het gaat om voedselverspilling. Bekijk de Youtube video om te zien wie in Nederland allemaal meedeed en welke acties er tijdens de Verspillingsvije week waren.
In de stad Sluis woont Bram Moerman. Hij is fanatiek als het gaat om het bewust omgaan met voedsel en tipt volop hoe je duurzaam boodschappen doet en zonder verspilling eet. Dat het steeds meer leeft merkten we. We vroegen via onze sociale media wie nog meer handige tips had om te delen. Ha! Meerdere reacties vlogen om onze oren. We kregen allerlei supertips. De indieners kregen van ons als bedankje een duurzame boodschappentas met daarop de tekst: ‘go to zero waste’ (‘op naar nul verspilling’) plus een link naar een online kookboek met veel recepten om te koken met restjes van bekende Nederlandse chefs.
Afgelopen jaar startte een heuse afvalcoach bij de ZRD. Rob weet alles over afval. Zeven Zeeuwse gemeenten, waaronder wij, werken met hem samen om inwoners te stimuleren hun afval goed te scheiden. Daar gaan we natuurlijk mee door. Sterker nog, Rob kreeg een tweede collega; Suzan. Grote kans dat je één van beide op de milieustraat in Oostburg aantreft.
We schreven het al. Om een circulaire economie te krijgen werkten we aan het Zeeuws brede beleidsplan Circulaire Economie. Dit koppelen we natuurlijk aan de pijler Circulair. Onze gemeente sloot zich eerder al aan bij het Zeeuwse Kennis en Innovatie netwerk (K&I). Dit netwerk van koplopers bestaat uit projectontwikkelaars, bouwpartijen, ingenieursbureaus en overheden die zo'n circulaire economie actief stimuleren. Hier halen we en delen we alle kennis.
Volgend jaar starten we de uitvoering van ons duurzaamheidsbeleid op en werken we verder aan bewustwording met de Zeeuwse overheden en de 13 Zeeuwse gemeenten.
Het grondstoffenbeleid herijken we en het beleid over huishoudelijke grondstoffen en huishoudelijk brandbaar restafval scherpen we aan. Vaststelling ervan gebeurt waarschijnlijk in het voorjaar van 2025.
Samen met de andere Zeeuwse gemeenten zetten we een campagne op om slimmer consumeren te stimuleren. Dat doen we door te laten zien wat er allemaal in onze provincie kan en mogelijk is. En dat is best veel! Inwoners met een eigen initiatief om afval te verminderen of zelfs te voorkomen, willen we graag ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik, demontage, verpakkingen, seizoensgebonden producten of biobased verbouwen. Laat het ons weten!
Ook veel! We blijven werken aan het praktisch toepassen van ons duurzaamheidsbeleid op projecten in de openbare ruimte en gebouwen van de gemeente Sluis. We werken aan kennis en bewustwording in onze eigen organisatie. Ontwikkelen circulaire criteria voor onze eigen projecten en nemen die op in afspraken met woningbouwcoöperaties. We onderzoeken hoe we onze eigen afvalstromen kunnen verminderen. Of nog mooier; kunnen voorkomen.
Vanaf 31 maart 2025 gaan bij alle Zeeuwse milieustraten de slagbomen naar beneden. Alleen met een fysieke pas in de hand gaat ie nog open. Als je afvalstoffenheffing betaalt, krijg je van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) zo'n pas met uitleg over hoe je die gebruikt. Dit doen we omdat het belangrijk is om het scheiden van afval te stimuleren en de hoeveelheden brandbaar afval op de milieustraten te monitoren. Bedrijven en verenigingen betalen geen afvalstoffenheffing. Zij mogen ook geen afval naar de milieustraat brengen en hebben alternatieven hiervoor. Voor hen geldt dit dus niet.
Dat doen we door te laten weten welke instrumenten er inmiddels voor bedrijven en ondernemers zijn die de milieu impact en het grondstofgebruik monitoren.
Volg ons