PERSBERICHT - Novembermaand – herdenkingsmaand

Op vrijdag 4 november en zondag 6 november herdenken we in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. We staan stil bij de betekenis van vrijheid en de waarde van veiligheid. We herdenken op vrijdag 4 november in Eede, Aardenburg en Sluis en op zondag 6 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Programma 4 november

15.00 uur Eede: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten op het Wilhelminaplein
16:00 uur Aardenburg: bloemenhulde bij de militaire graven
17.00 uur Sluis: herdenkingsplechtigheid en bloemenhulde bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de Groote Markt

Programma 6 november

07.58 uur  Hoofdplaat: 2 minuten klokkenluiden gevolgd door een hulde bij de herdenkingssteen (Spuikom)
08.15 uur Hoofdplaat: start 48e Canadese Bevrijdingsmars
08.45 uur Biervliet: bloemenhulde bij het Canadees monument aan de Paulinapolder 
11.30 uur Oostburg: bloemenhulde bij het herdenkingsmonument, Raadhuisplein 1
14.15 uur Retranchement: bloemenhulde aan de Hickmanbrug
16.30 uur Knokke-Heist: vanaf Anglicaans kerkje begeleiding van de Scoutsharmonie St. Leo Brugge
16.45 uur Knokke-Heist: eerbetoon en bloemenhulde aan het Burg. Fr. Desmidtplein
17.15 uur Knokke-Heist: slotceremonie aan het stadhuis

48e Canadese Bevrijdingsmars

Traditiegetrouw wordt de eerste zondag van november gewandeld vanaf Hoofdplaat (NL) naar Knokke (B) langs polders en dijken, eens het strijdtoneel van de oprukkende Canadese infanterie divisie in oktober-november 1944. De WNZB wandelclub zorgt voor de logistiek, ‘Cnocke is hier’ voor het protocollair gebeuren. Een Canadees peloton uit Brunssum wordt vergezeld van tal van familieleden zodat de mars naast het militaire ook als een familiaal gebeuren mag beschouwd worden. Voor de muzikale begeleiding zorgt de For Freedom Pipes & Drums en zondag ook de Scoutsband St.Leo uit Brugge. Wandelen om te herdenken is nog steeds het motto voor vele wandelaars. Er is al heel wat belangstelling voor de mars. Voorinschrijven is inmiddels verplicht omdat de deelnemers per bus naar de startplaats worden vervoerd (Verweeplein Knokke-Heist). Meer informatie en inschrijven verloopt via www.wnzb.be

Wegomlegging Eede vrijdag 4 november

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 4 november van omstreeks 15.00 tot 15.30 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Connexxion. Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de Rijksweg - Hazewegeling -Zwaanstraat - Fortuinstraat en vv.