Nieuws en persberichten

 • Uitnodiging roadshow uitvoering masterplan Nieuwvliet- bad Woensdag 29 september

  Op woensdag 29 september a.s. organiseren wij een roadshow in Nieuwvliet-Bad. Tijdens de roadshow gaan de projectleiders graag met u in gesprek over de status van de zes deelprojecten van de eerste uitvoeringsfase van het Masterplan Nieuwvliet-Bad. U bent van harte welkom!

 • Samen recht vinden: een feestelijke ronde door Zeeuws-Vlaanderen.

  Op zaterdag 25 september is de feestelijke en muzikale start van een onderneming die 'Samen Recht Vinden Zeeland' heet. 's

 • Burendag 25 september 202

  Burendag is de dag waarop buren door heel Nederland al vele jaren het contact met elkaar vieren. Ieder jaar weer op de 4e zaterdag van september.

 • Vakantie gezinnen uit Limburg

  Gezinnen en hulpverleners uit Limburg die getroffen zijn door de overstromingen enkele weken geleden genieten van een welverdiende vakantie in Zeeland.

 • Reconstructiewerkzaamheden Oostburg

  De vierde fase van het project aantrekkelijk Oostburg is gestart. De werkzaamheden vinden plaats in de volgende straten: Raamstraat; Erasmusstraat; Oprit; op de Markt; op het Eligiusplein en in de Gobiusstraat.

 • Inleveractie steekwapens

  De campagne drop je knife en doe wat met je life is gestart om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Een mes op zak hebben is niet normaal en het zorgt voor onveilige situaties.

 • Belfort in regenboogkleuren

  Van zondag 19 tot en met zondag 26 september vindt het WK Wielrennen 2021 plaats in Vlaanderen. De parcoursen voor mannen en vrouwen starten in Antwerpen en finishen in Leuven. De tijdritparcoursen starten in Knokke-Heist en finishen in Brugge.

 • Officiële start nieuwbouw MFC Aardenburg

  Op maandag 13 september 2021 is de nieuwbouw van het multifunctionele centrum (MFC) in Aardenburg officieel gestart. Wethouder Jack Werkman heeft de symbolische eerste heipaal in de grond geslagen samen met een leerling van de basisschool. Op de ochtend voor de officiële start kregen alle leerlingen van de basisschool de gelegenheid om hun naam op de symbolische eerste heipaal te schrijven.

 • Creatieve, dienstverlenende ondernemer voor het Belfort gezocht!

  15 september 2021

  In het Belfort is veel te beleven, voor jong en oud. Er is de mooie raadszaal met exposities, een fraaie burgemeesterskamer, een quizkamer en er is een speurtocht uitgezet. In het museum kun je op een interactieve manier kennis maken met de indrukwekkende geschiedenis van Sluis. En er is natuurlijk de Belforttoren met een schitterend uitzicht over Sluis, zijn vestingwerken en omringende landschap.

 • Beleef de Week van de Zwinstreek

  Van Damme tot Breskens en van Knokke-Heist tot IJzendijke is er in de week van 25 september tot en met 3 oktober van alles te beleven tijdens de Week van de Zwinstreek. Ontdek de prachtige natuur, rijke historie en een veelzijdig aanbod van streek- en hoeveproducten tijdens de vierde editie van de Week van de Zwinstreek.

 • Dementievriendelijke gemeente Sluis

  Het aantal mensen met dementie in de Gemeente Sluis gaat de komende jaren naar verwachting groeien van ruim 600 nu, naar 750 mensen met dementie in 2030 en rond 860 mensen met dementie in 2040. Deze groei zal met name plaatsvinden onder thuiswonenden.
  De gemeente Sluis streeft ernaar dementievriendelijker te worden.

 • Programma Open Monumentendag gemeente Sluis 202

  Komend weekend zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag.

 • Week van Lezen en Schrijven

  Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 september is het de Week van Lezen en Schrijven.

 • Verspillingsvrije Week

  Van 7 tot en met 13 september 2021 is de Verspillingsvrije Week.

 • Project in de kijker

  De unieke expo Verdwenen Zwinhavens en de grensoverschrijdende fietsroute met innovatieve VR-kijkers brengen de fascinerende wereld van de Verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven. Sluis, Sint Anna ter Muiden, Hoeke, Monnikenrede, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen.

 • Tuinafval: wat hoort in de GFT-container en wat is grof tuinafval?

  Het is begin september. Uw tuin gaat stilaan in herfstmodus en u krijgt wellicht meer tuinafval.

 • Open Monumentendag gemeente Sluis 2021

  Op zaterdag 11 en zondag 12 september opent de gemeente Sluis letterlijk en figuurlijk zijn deuren.

 • Ondernemers opgelet!

  Staat duurzaamheid bij uw bedrijf hoog in het vaandel? Denkt u lokaal? Zet u zich in voor gelijke kansen? Voorkomt u voedselverspilling? Stimuleert u een gezonde leefstijl bij uw werknemers? Geeft u op een andere manier invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

 • Week tegen Eenzaamheid

  Kom erbij! In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september t/m 7 oktober.

 • Wordt u vrijwilliger+ bij de gemeente Sluis?

  Bent u op zoek naar een leerzame en zinvolle tijdsbesteding? En wilt u graag een bijdrage leveren aan het welzijn van andere mensen? Zo ja, heeft u er al eens aan gedacht om vrijwilliger+ te worden?

 • Begraven bergeenden Hooge Platen Breskens

  Sinds maandag 9 augustus zijn aan de Walcherse kust meer dan 200 dode bergeenden aangespoeld. De afgelopen week zijn er geen nieuwe bergeenden meer aangetroffen. Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de eenden loopt nog.

 • Geef geuroverlast geen kans

  Door de zomerse temperaturen kunt u last krijgen van stank of ongedierte in uw grijze of groene container. Wat kunt u doen tegen geuroverlast of een madenplaag in uw container? Hieronder een aantal tips om dit te voorkomen.

 • Regels container buiten zetten

  Tweede woning? Vaak weg van huis? Pand in de verhuur? Denk aan uw buur! Het is niet toegestaan uw containers te lang op straat te laten staan. Daarom zetten we voor u nog eens de regels op een rijtje.

 • Openbare kennisgeving - Tijdelijke verkeersmaatregel

 • Gemeente Sluis heeft schoonste stranden van Nederland én Zeeland

  Donderdag 29 juli 2021 is de gemeente Sluis tijdens de landelijke strandverkiezingen uitgeroepen tot schoonste strandgemeente van Nederland en Zeeland.

 • Sluise Kanjer voor mevrouw van de Luijster

  Op donderdag 22 juli heeft burgemeester Marga Vermue de Sluise Kanjer uitgereikt aan mevrouw van de Luijster-Vasseur om haar namens de gemeente Sluis te bedanken voor haar inzet voor de dorpsraad Cadzand. 

 • Stadswandeling voor mantelzorgers door Oostburg

  Bent u mantelzorger en houdt u van wandelen? Op donderdag 19 augustus 2021 organiseren we een stadswandeling door Oostburg.

 • Gratis voucher t.w.v. 90 euro voor verduurzaming woning

  Bent u woningeigenaar in de gemeente Sluis? Dan kunt u tijdelijk een gratis voucher ter waarde van 90 euro aanvragen.

 • Toeristische verhuur gemeente Sluis

  Op 21 juli 2021 is de inspraakprocedure voor het “Ontwerpkader toeristische verhuur 2022” en de “ontwerp Huisvestingsverordening 2022” officieel bekend gemaakt. Voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt, kan iedereen een reactie geven op het voorgenomen beleid.

 • Reiniging, restauratie en conservering kunstwerk ‘Wachters aan de Schelde’ in Breskens

  Aan de Kaai in Breskens staat sinds dertig jaar het kunstwerk ‘Wachters aan de Schelde’ van Omer Gielliet. Het kunstwerk bevindt zich in een matige tot slechte conditie. Daarom heeft de gemeente Sluis, eigenaar van het kunstwerk, het initiatief genomen om het kunstwerk te laten reinigen, restaureren en conserveren.

 • Training Vrijwilliger+

  Bent u op zoek naar een leerzame en zinvolle tijdsbesteding? En wilt u graag een bijdrage leveren aan het welzijn van andere mensen? Zo ja, heeft u er al eens aan gedacht om vrijwilliger+ te worden?

 • DELTA legt glasvezel aan in Breskens

  De Zeeuwse Telecomprovider DELTA legt dit jaar op maar liefst acht plaatsen in Zeeland glasvezel aan. Onlangs is het bedrijf gestart met de aanleg van glasvezel in Breskens, en de werkzaamheden zijn daar nu in volle gang. Ook in Hulst, Kapelle, Kruiningen en Zierikzee is de schop inmiddels in de grond gegaan.

 • Nieuw model Nederlandse identiteitskaart per 2 augustus 2021

  Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Dit nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157 en aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer.

 • Uitreiking Sluise kanjer donderdag 15 juli

  Donderdag 15 juli heeft burgemeester Vermue de Sluise kanjer uitgereikt aan Bernard van Vlierberghe. Deze werd uitgereikt omdat Bernard zich 25 jaar heeft ingezet voor het Belgisch centrum voor geleidehonden. (DCG) Door het inzamelen van plastic dopjes groeide Bernard van Vlierberghe uit tot bekende West- Zeeuws- Vlaming. De 75-jarige Bernard stopt noodgedwongen met de inzamelactie, zijn gezondheid gaat voor.

 • Mogelijk aanspoelen 13 jerrycans Zeeuwse kust

 • Creatieve, dienstverlenende ondernemer voor het Belfort gezocht!

  In het Belfort is veel te beleven, voor jong en oud. Er is de mooie raadszaal met exposities, een fraaie burgemeesterskamer, een quizkamer en er is een speurtocht uitgezet. In het museum kunt u op een interactieve manier kennis maken met de indrukwekkende
  geschiedenis van Sluis. En er is natuurlijk de Belforttoren met een schitterend uitzicht over Sluis, zijn vestingwerken en omringende landschap.

 • Hulp bij verduurzaming van uw huis

  Voor woningeigenaren is het vaak lastig om te bepalen hoe zij hun woning het slimst kunnen verduurzamen. Welke mogelijkheden zijn er? In welke volgorde en door welke partijen kunnen de maatregelen het beste uitgevoerd worden? Welke kosten komen er bij kijken en welke subsidies zijn er? Energiek Zeeland en Duurzaam Bouwloket helpen!

 • Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang

  Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit.

 • Welke Zeeuws-Vlaamse ondernemer scoort het best op maatschappelijk verantwoord ondernemen?

  Ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen kunnen zich kandidaat stellen voor de tweede editie van de MVOprijs.

 • Zilveren penning voor Frank Faes

  Afgelopen vrijdag is Frank Faes uit Sluis door de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen bekroond met een zilveren penning. De heer Faes redde in augustus vorig jaar een meisje uit zee.

 • Parkeren op de Markt in IJzendijke op zaterdag

  Parkeert u uw auto regelmatig op de Markt in IJzendijke? Dat kan! Maar staat uw auto er nog op zaterdagochtend na 06.00 uur, dan is dat niet toegestaan. Dit zorgt voor overlast voor de marktkooplieden waardoor de weekmarkt niet opgebouwd kan worden.

 • Elfde subsidieronde voor verkrotte woningen

  De elfde subsidieronde van de Provinciale Impuls Wonen (PIW) is vanaf 5 juli 2021 open voor aanvragen. Een PIW-subsidie kan bewoners, gemeenten en woningcorporaties helpen bij het slopen, vernieuwen of samenvoegen van verkrotte woningen. Voor de subsidie stelt de Provincie Zeeland in totaal € 1.050.000 beschikbaar.

 • Vanaf 1 juli 2021 publiceren wij alle bekendmakingen, meldingen en kennisgevingen in ons digitale Gemeenteblad

  U leest wekelijks alle officiële publicaties (ook wel bekendmakingen genoemd) in het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad (ZVA). Vanaf 1 juli 2021 geldt de Wet elektronische publicaties (Wep) en is de gemeente Sluis, net als andere overheden, verplicht om deze bekendmakingen digitaal te publiceren. Daardoor vindt u alle bekendmakingen van de gemeente Sluis terug via de website van de Overheid.

 • Nieuwe opstelling weekmarkt Oostburg

  Vanaf woensdag 23 juni 2021 krijgt de weekmarkt in Oostburg een iets andere indeling. De meeste marktkramen blijven staan op de oude vertrouwde locatie, maar enkele marktkooplieden verplaatsen van het Ledelplein naar de Markt en andersom. Om te voorkomen dat u moet zoeken, ziet u op onderstaande plattegrond waar u de kramen kunt vinden.

 • Nieuwe locatie kunstwerk Broden en Vissen

  Maandag 14 juni maakten burgemeester Marga Vermue, kunstenaar Johnny Beerens en Martin Verbrugge de nieuwe locatie van het kunstwerk Broden en Vissen bekend. De muurschildering van Johnny Beerens verhuist dit najaar naar het terrein van Verbrugge Terminals in Terneuzen. De silo op het terrein biedt een passend decor voor het kunstwerk van 25 bij 20 meter (bijna 500 m2). Het kunstwerk krijgt zodoende een nieuwe plaats in Zeeuws-Vlaanderen en blijft in zijn geheel behouden.

 • Cultureel Erfgoed West-Zeeuws-Vlaanderen

  Waarschijnlijk heeft u al iets gezien over de nieuwe samenwerking tussen de twaalf musea van de gemeente Sluis. Een advertentie in de Badkoerier, de achterkant van de nieuwe fietskaart en sinds kort de grote borden aan de Dick Bruna verdwaalpalen op het strand!

 • Compliment aan onze inwoners!

  Op 1 januari 2021 ging in de gemeente Sluis de nieuwe afvalinzameling in. Het restafval wordt eens in de vier weken opgehaald, het PMD-afval wordt eens in de twee weken opgehaald en papier en karton wordt ingezameld via een papiercontainer. Een aantal veranderingen waar u als inwoners misschien even aan moest wennen. Dat begrijpen we.

 • Aanvragen lintje Lintjesregen 2022

  Veel inwoners uit onze gemeente zetten zich op een bijzondere manier in voor onze samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, inzet voor een goed doel maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid. 26 april jl. tijdens de lintjesregen zijn maar liefst negen Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de gemeente Sluis.

 • Groen onderhoud

  Zoals u wellicht gemerkt heeft in uw eigen tuin, door de vele regen van de afgelopen tijd staan bloemen volop in bloei en beginnen alle bomen en struiken groen te kleuren. De vele regen was de laatste jaren een welkome verschijning tijdens de warme droge periodes.

 • De gemeente Sluis is op zoek naar vrijwillige begeleiders voor statushouders

  Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning die zich vestigen in Nederland. Zo ook in de gemeente Sluis. In de eerste periode, minstens 6 maanden tot 1,5 jaar, worden ze ondersteund door een vrijwilliger. Deze vrijwilliger maakt hen wegwijs in hun nieuwe land en omgeving. Bijvoorbeeld door hen kennis te laten maken met het winkelaanbod, de school voor de kinderen, de inburgering, aanmelden bij de huisarts, verenigingen, hulp bieden bij brieven en post die zij ontvangen.

 • Blauwe Vlag voor stranden en jachthaven in gemeente Sluis

  De Blauwe Vlag wappert dit jaar opnieuw op de stranden! We mogen voor het 17e jaar op rij de Blauwe Vlag voeren aan onze stranden. De jachthaven van Cadzand-Bad mag het Blauwe Vlag keurmerk voor de vierde keer op rij voeren.

 • Subsidie voor projecten uit tweede ronde Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen

  Vanuit de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen ‘Zeeuwen zelf aan zet’ wordt 20 miljoen euro geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan een leefbaar, zelfredzaam en toekomstbestendig Zeeuws-Vlaanderen, waar de inwoners trots op zijn. Het college van Burgemeester en Wethouders van Terneuzen heeft in de tweede ronde zes projecten goedgekeurd. De initiatiefnemers ontvangen binnenkort het eerste deel van hun subsidie en kunnen aan de slag met de uitvoering.

 • Overvolle PMD containers

  Sinds begin 2021 zamelen we in de gemeente Sluis plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD-afval) eens in de twee weken huis-aan-huis in. Ook zijn op een aantal locaties in de gemeente PMD-verzamelcontainers beschikbaar. Het gescheiden inzamelen van het PMD-afval verloopt erg succesvol. U biedt tweemaal zoveel PMD-afval ter inzameling aan dan in de voorgaande jaren. Daar zijn we u zeer dankbaar voor!

 • Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Dethon tekenen nieuwe overeenkomsten

  De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Dethon sloten vandaag twee dienstverleningsovereenkomsten (DVO’s): de DVO Groenonderhoud en de DVO Inclusie. Vanwege de geldende coronamaatregelen werd er getekend tijdens een ‘digitaal overleg’.

 • Wandelmaatje voor mantelzorgers

  Hoe gaat het met u als mantelzorger? Door de coronamaatregelen zijn er op dit moment weinig mogelijkheden om samen te komen en anderen te ontmoeten. Nu de lente is begonnen en het weer beter wordt, kunnen we ons voorstellen dat u het fijn vindt om naar buiten te gaan. Daarom is het mogelijk om met één van onze wandelmaatjes op pad te gaan!

 • Bekendmaking Tijdelijke beleidsregels TONK 2021

  Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat zij in hun vergadering van 2 maart 2021 “de tijdelijke beleidsregels TONK gemeente Sluis” hebben vastgesteld. Op basis van deze regels kunnen inwoners, die problemen hebben met het betalen van hun woonlasten, in aanmerking komen voor een gemeentelijke bijdrage.

 • Vanaf 15 maart 2021: betaald parkeren aan de kust

  Vanaf maandag 15 maart 2021 geldt het betaald parkeren langs de kuststrook en moeten automobilisten op de (gemeentelijke) parkeerterreinen weer betalen. Het betaald parkeren duurt tot en met 15 november 2021.

 • Vrijwilligers voor het Belfort gezocht!

  In het Belfort is veel te beleven, voor jong en oud. Er is de mooie raadszaal met exposities, een fraaie burgemeesterskamer, een quizkamer en er is een speurtocht uitgezet. In het museum kunt u op een interactieve manier kennis maken met de indrukwekkende geschiedenis van Sluis. En er is natuurlijk de Belforttoren met een schitterend uitzicht over Sluis, zijn vestingwerken en omringende landschap.

 • Meld verdachte activiteiten in het buitengebied

  Afgelopen maanden werden in Zeeuws-Vlaanderen drie drugslaboratoria opgerold. Deze zijn kort achter elkaar in beeld gekomen. Afgelegen locaties, zoals leegstaande boerenschuren, worden door criminelen voor dit soort activiteiten uitgezocht.

 • Maak een wandeling met de burgemeester of wethouder

  Hoe gaat het met u? Door de coronamaatregelen zien we elkaar maar weinig. En als we elkaar zien, is het vaak digitaal. We missen het persoonlijk contact met onze inwoners. Daarom willen we graag een wandeling met u maken. Doet u mee?

 • Chat Veilig Thuis tijdelijk ook ’s avonds bereikbaar

  03 februari 2021

  Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis.

 • Chatfunctie Veilig Thuis

  Ook in 2021 kunnen slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling hulp krijgen. Dat kan op verschillende manieren.

 • Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen

  Vanuit de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen ‘Zeeuwen zelf aan zet’ is 20 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een leefbaar, zelfredzaam en toekomstbestendig Zeeuws-Vlaanderen, waar inwoners trots op zijn. Negen projecten uit de Regio Deal zijn goedgekeurd. Dit betekent dat ze nu officieel van start kunnen!

 • Toerisme in de gemeente Sluis 2019/2020

  Toerisme is van groot belang voor gemeente Sluis. De brede zandstranden, natuurlijke duinen, authentieke trekken vele toeristen naar de regio. Het is dan ook wenselijk om inzicht te hebben in de omvang en de economische betekenis van toerisme. 2020 is een uniek jaar. De coronacrisis heeft wereldwijd toegeslagen.

 • Beperking van verstrekking van persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP)

 • Coronavirus

 • Persberichten