NK Tegelwippen

Legt u een geveltuin aan of maakt u uw eigen tuin groener? Maar weet u niet wat u met de tegels moet doen? Maak er iemand anders blij mee of breng ze naar de milieustraat. 

Het klimaat verandert, verandert u mee? 

Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Tegels vervangen door groen is goed voor onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. In een tuin met veel groen kunt u heerlijk tot rust komen. Groen vermindert de kans op wateroverlast en het zorgt voor verkoeling in de zomer. Meer groen is ook goed voor allerlei dieren, vogels en insecten. Uw bijdrage is daarom belangrijk. Bijvoorbeeld door (een deel van) de verharding in uw tuin te vervangen door groen.  

Klimaatacties | NK tegelwippen 

Om u te stimuleren bij het maken van een ‘groenere’ tuin worden er acties georganiseerd. Het NK tegelwippen is hier een voorbeeld van.

Interview NK tegelwippen

In een interview met de trotse eigenaar Sandra ontdekken we het verhaal achter haar groene tuin. Het begon allemaal met een praktisch probleem: een verzakte riolering en een gedeeltelijk leeg terras. Maar het eindresultaat is een slim ontworpen tuin die lokale planten omarmt en de biodiversiteit bevordert. 

Het verlangen naar een omgeving omringd door planten, bloemen en zoemende bijen was de drijvende kracht achter het idee voor deze tuin, zoals Sandra deelt: “In mijn vorige huis miste ik het enorm, een terrasje tussen de planten en bloemen.” Toen de rioleringsproblemen zich aandienden, besloot ze het terras opnieuw in te richten met een groen tintje. 

Met hulp van een lokale kwekerij in Biervliet werd er een doordacht tuinplan opgesteld. De keuze viel op planten die gedijen in het Zeeuwse klimaat, met speciale aandacht voor droogtebestendige grassen en planten. “Alles komt van de Kwekerij ‘In Goede Aarde’ in Biervliet,” merkt Sandra op, terwijl ze uitlegt dat deze planten zich uitstekend aanpassen aan de lokale bodem en geen extra water nodig hebben. 

Het resultaat is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook functioneel. Sandra legt uit hoe het tuinontwerp rekening houdt met de uitdagingen die de kust met zich meebrengt, zoals wind, zout en variabele vochtigheidsgraden. Een olijfwilghaag, lokaal geteeld en bestand tegen zout, speelt een centrale rol als zowel decoratief element als praktische keuze.

Het tuinontwerp omvat ook hoogteverschillen en strategisch geplaatste terrassen, die beschutting bieden tegen de wind en privacy creëren. "Wat wil ik met mijn tuin bereiken?" is volgens Sandra de eerste en meest essentiële vraag bij het ontwerpen van een groene tuin. Zij adviseert anderen om hun behoeften en de hoeveelheid tijd die ze aan tuinonderhoud willen besteden, in overweging te nemen. 

Naast de visuele transformatie heeft de tuin ook een positieve impact op de lokale biodiversiteit. Vlinders, vogels, bijen en andere insecten hebben hun weg naar de tuin gevonden, en Sandra is verheugd over de terugkeer van deze natuurlijke bewoners.

Een opvallend detail is dat de gewipte tegels zijn aangemeld bij het NK Tegelwippen, een initiatief dat tot doel heeft meer groen te creëren en verharding te verminderen.