Aardgasvrij

Onderdeel van energiezuiniger wonen en leven, is de overgang naar aardgasvrij. In en rondom ons huis gebruiken we dagelijks energie. Stroom om het licht aan te doen, brandstof voor de auto, aardgas om het huis te verwarmen en te koken. Dat aardgas, daar willen we vanaf. Bij het gebruik hiervan komt CO2 vrij.

Bovendien raakt aardgas op en warmt de aarde op door verbranding van aardgas. Met zware regenval en hittegolven tot gevolg. Daarom maken Zeeuwse gemeenten werk van een energie- en klimaatneutraal Zeeland en gaan we over op aardgasvrij wonen, werken en leven in 2050. Dit heeft invloed op ons allemaal, dus ook op uw leven als inwoner van de gemeente Sluis! 

Maak Sluis aardgasvrij! 

Hoe we overstappen naar een aardgasvrije gemeente, vertalen we in onze Transitievisie Warmte (PDF). De gemeenteraad van Sluis stelde deze eind december 2021 vast. Met deze visie onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om over te schakelen op schone warmtebronnen en in welke wijken en buurten het logisch is om als eerste te starten. We kijken daarbij ook naar andere plannen. Zoals de vervanging van het riool of onderhoud van de woningcorporatie aan haar gebouwen. Daarnaast is nieuwbouw altijd aardgasvrij. Dat is landelijke regelgeving. Voor nieuwbouw zijn er voldoende alternatieven om huizen te verwarmen zonder aardgas.

Meedenken 

In november 2020 vroegen we inwoners uit de gemeente Sluis via een online enquête om mee te denken over aardgasvrij wonen. Daaruit bleek dat veel inwoners weten dat we op zoek moeten naar andere, duurzame manieren van verwarmen en regelmatig hierover geïnformeerd willen worden. In juni 2021 organiseerden we een online bewonersavond over de Transitievisie Warmte. De inbreng die inwoners deze avond gaven, zijn verwerkt in de Transitievisie Warmte (PDF).

Help mee

Ook u kunt overstappen naar aardgasvrij wonen. De overstap is het makkelijkst en meest betaalbaar als u dat op een logisch moment doet en stap voor stap. Heeft u bijvoorbeeld plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor koken op inductie. Bent u van plan om uw huis te verbouwen? Neem dan meteen ook isolatie mee. Wilt u de kozijnen gaan schilderen? Kijk dan zeker of HR++ glas mogelijk is. Als u al een goed geïsoleerd huis heeft, kunt u ook nadenken over een warmtepomp. Ook kunt u zonnepanelen op uw dak leggen en uw eigen energie opwekken. Zo kunt u alvast beginnen met de voorbereidingen voor aardgasvrij wonen. De energiecoaches van Duurzaam Bouwloket en Energiek Zeeland (de onafhankelijke energieloketten van de gemeente Sluis) helpen u graag verder! 

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie over aardgasvrij wonen en de Transitievisie Warmte op het overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. Ook in de infographic 'Samen onderweg naar een aardgasvrije gemeente' (PDF) leest u meer over deze visie van de gemeente Sluis.