PERSBERICHT - Anne Frankboom in Oostburg gaat groeien

In de kerktuin van de Protestantse gemeente “de Brug” in Oostburg komt een nazaat van de beroemde Anne Frankboom te staan. De kastanjeboom wordt op vrijdag 14 januari geplant door leerlingen van de Berenburcht school, burgemeester Vermue en Wethouder Poissonnier-Dekker van gemeente Sluis. Kinderraadslid Valmir Aliu en twee bestuursleden van de kerk zijn ook aanwezig bij de planting van de boom.

Leerlingen uit de groepen zeven en acht maakten afgelopen mei, met wat hulp van Juf Conny Tange, hun wens kenbaar voor een Anne Frankboom. Zij schreven, met succes, 28 individuele brieven aan het college van burgemeester en wethouders. Na een rondje door Oostburg, samen met de burgemeester, de wethouder en de leerlingen, kwam de kerktuin als best passende locatie uit de bus. Het kerkbestuur stelde deze plaats graag ter beschikking.

Ter nagedachtenis aan

Het planten van een boom ter nagedachtenis van een persoon of van een bijzondere gebeurtenis gebeurt vaker. Anne Frank, het wereldberoemde Amsterdamse Joodse meisje, zat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders en zus ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Haar lot, zij vond de dood in een nazi vernietigingskamp, symboliseert voor mensen over de hele wereld het leed dat onschuldigen wordt aangedaan tijdens een oorlog. Tegelijk, en dat verklaart mede het wereldwijde succes van haar dagboek, staat Anne model voor het optimisme van de jeugd en de hoop op een vreedzame, harmonieuze toekomst. Anne schrijft in haar dagboek een paar keer over de boom, een Witte Paardenkastanje, waarop ze vanuit het raam van haar kamer uitkijkt.

Samenwerking met Elementree en Wereldboom

Tijdens een storm in 2010 is de paardenkastanje door harde windstoten geveld. Gelukkig is er destijds uitgangsmateriaal verzameld.  We zijn blij dat we, in samenwerking met de stichting Elementree en de stichting Wereldboom, een nazaat van deze oorspronkelijke Anne Frankboom in Oostburg kunnen planten. Bij de bomen wordt een certificaat van echtheid geleverd, waarin de authenticiteit wordt gegarandeerd en met de aankoop van een boom wordt het werk van de twee stichtingen ondersteund. Deze organisaties zetten zich in voor het behoud van bomen in de verstedelijkte gebieden en maken zich sterk om jonge kinderen met de natuur in contact te brengen.