PERSBERICHT - Nieuwe grensoverschrijdende natuurloop in het Zwin

Vlaanderen én Nederland zijn een nieuwe natuurloop rijker! Deze eerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit zes lussen met een totale afstand van 50,5 km. De route kent een afwisselend landschap waarbij lopers kunnen genieten van unieke Europese topnatuur.

De natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur in Vlaanderen brengt. Voor het eerst dus ook in West Zeeuws-Vlaanderen! Op deze manier worden mensen al sportend dichter bij de natuur gebracht.

Gezonde lucht in het groen

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als voor de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je hebt de ideale balans voor een leuke activiteit. De ontwikkeling van deze natuurloop is een mooi resultaat van de samenwerking tussen de natuur- en sportsector. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes door prachtige natuur. 

“Natuur en Bos biedt iedereen de kans om in een uniek kader te sporten, zeker ook hier in het prachtige Zwin. Dit gevarieerde landschap dat je laat genieten van Europese topnatuur aan beide zijden van de landsgrens nodigt uit tot recreëren.”, zegt Evy Dewulf, Regiobeheerder bij Natuur en Bos.

“Sporters beleven meer, zeker in de natuur. De herkenbare signalisatie met afstandsaanduidingen tonen je de weg en motiveren je om door te zetten.”, aldus Eva Coens, consulente Bovenlokale werking bij Sport Vlaanderen.

Eerste grensoverschrijdende natuurloop

Deze eerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit zes lussen door verschillende natuurgebieden, waardoor elke loper er zijn of haar sportieve uitdaging vindt. De duinvalleien, duin- en poldergraslanden, het bos, de slikken en schorren, de broedvogeleilanden van het Zwin en de oude stadswallen van Retranchement zorgen voor heel wat variatie in de verschillende parcours. De lopers lopen in de prachtige Zwinregio voortdurend op de natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder en kunnen genieten van Europese topnatuur.

Ter hoogte van de Zwinlaan starten de gele (3,8 km), rode (5,6 km), zwarte (8,9 km) en groene lus. De groene grensoverschrijdende lus van 19,8 km start ook vanaf de parking van het infopunt Zwin in Cadzand. Daar starten aan Nederlandse zijde ook de oranje lus van 3,5 km en de blauwe lus van 8,9 km.

Als schepen van sport van Knokke-Heist en fervent loper is Jan Morbee uitermate blij met deze grensoverschrijdende looproute. “Op deze manier kunnen we de looproutes van de locals aan beide zijden van de grens delen met een breder looppubliek en samen verder inzetten op de vele troeven van onze unieke Zwinregio”. Grote delen van deze natuurloop zijn trouwens opgenomen in het parcours van de Early Bird Run en van de Trail Run Knokke-Heist op zondag 3 oktober. 

“Elk van de partners nam een deel van het werk voor haar rekening. Door dit mooi staaltje van samenwerking hebben we deze eerste grensoverschrijdende natuurloop kunnen realiseren”, zegt Peter Ploegaert, wethouder toerisme en recreatie van de gemeente Sluis.