PERSBERICHT - G1000Sluis Burgerberaad Duurzaamheid
Zaterdag 15 april 2023 organiseert de stichting G1000.nu in samenwerking met de gemeente Sluis een Burgerberaad. Inwoners gaan die dag aan de slag met de vraag ‘Hoe wordt (gemeente) Sluis duurzaam?’. Zo’n 250 inwoners hebben zich aangemeld. Het Burgerberaad wordt gehouden in Dè Sporthal Cadzand, Noorddijk 3 in Cadzand.
Aanleiding
De gemeente Sluis gaat een nieuw duurzaamheid beleidsplan opstellen. We maken dit plan graag samen met onze inwoners want duurzaamheid; dat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal! Daarom organiseert de stichting G1000.nu in opdracht van de gemeente Sluis een Burgerberaad. De deelnemers gaan deze dag op zoek naar wat zij belangrijk vinden op weg naar een duurzame toekomst voor Sluis en wat zij graag in het beleidsplan terug zien komen.
Met inwoners in gesprek
Klimaat en verduurzaming, het zijn thema’s die de afgelopen jaren steeds belangrijker zijn geworden. Maar wat is dat nu eigenlijk? Duurzaamheid? Voor de één betekent dit het verduurzamen van de woning of het groener maken van de tuin, terwijl de ander denkt aan een circulaire economie en hoe afval het best gescheiden kan worden. Maar bijvoorbeeld ook het recyclen van producten of aardgasvrij wonen vallen onder duurzaamheid. Kortom: duurzaamheid raakt ons allemaal. Het zijn de thema’s waar deelnemers tijdens het Burgerberaad met elkaar over in gesprek gaan.
Wethouder duurzaamheid Cees Liefting: “Het is mooi om te zien dat mensen met verschillende achtergronden en belangen op het gebied van duurzaamheid met elkaar in gesprek gaan. In hen zien we de ambassadeurs voor onze vorm van raadpleging van onze gemeenschap, het Burgerberaad, over de vraag hoe we samen Sluis kunnen én gaan verduurzamen.”
Duurzaam Sluis
Het Burgerberaad is samengesteld uit 10.000 ingelote inwoners van de gemeente Sluis. De 250 deelnemers gaan op zaterdag 15 april 2023 met elkaar in gesprek met als doel om gezamenlijk een aantal adviezen aan de gemeente Sluis te geven.
Om tot dit advies te komen, vertellen de deelnemers eerst wat zij vinden, welke ideeën zij hebben en waar we het over moeten hebben als het gaat om het duurzaam maken van Sluis. Vervolgens gaan kleinere groepjes inwoners dit de komende maanden uitwerken. Daarbij worden de ideeën ook getoetst door experts die tijdens de sessies aanwezig zijn. De uitgewerkte ideeën worden vervolgens opnieuw voorgelegd aan de grote groep. Uiteindelijk maakt de grote groep, op basis van de voorstellen van de kleine voorbereidingsgroepen, met elkaar uit waar Sluis zeker rekening mee moet houden als het gaat om het duurzaamheidsbeleid. Het ‘echte’ meepraten, om samen te komen tot een breed gedragen duurzaamheidsbeleid, gaat nu van start.
Volg ons