PERSBERICHT - Duizend gratis bomen uitgedeeld in gemeente Sluis

West Zeeuws-Vlaanderen kleurt komend voorjaar nóg groener! Inwoners van de gemeente Sluis kunnen zaterdag 10 december in de Tuinen van Groede gratis hun boompje(s) ophalen. In totaal worden via de actie Plan Boom ruim duizend bomen uitgedeeld. Belangstellenden konden zich in september al opgeven. Bedoeling is dat onder meer jonge meidoorns, wilgen, lindes en tal van andere boompjes een plek krijgen in Zeeuws-Vlaamse tuinen.

Er is bewust gekozen voor inheemse soorten omdat ze goed zijn voor de biodiversiteit. Inheemse bomen zijn doorgaans goed bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. De kleine boompjes zullen uitgroeien tot volwaardige bomen en struiken die volop voedsel bieden aan vogels, insecten en andere dieren.

Wethouder Cees Liefting van de gemeente Sluis deelt zaterdag in Groede om elf uur ’s morgens het eerste boompje uit. Tot 16.00 uur kunnen inwoners van de gemeente, die in het bezit zijn van een bevestigingsmail, er terecht voor hun gratis boompje(s). Zij krijgen het advies om de boompjes zo snel mogelijk te planten. 

Behalve de duizend bomen in Groede, worden er in Zeeland op 10 december nóg vijftienduizend boompjes uitgedeeld. De Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden zijn betrokken bij de uitdeelactie waarvoor in de hele provincie zo’n 150 vrijwilligers worden ingezet.

Plan Boom is een landelijk initiatief. Doel is het komend jaar tien miljoen bomen te planten in het hele land. In Zeeland is het streven 380.000 bomen, voor elke inwoner één. Dat zou betekenen dat er in de gemeente Sluis de komende jaren nóg eens 22.000 bomen bij komen.