PERSBERICHT - Breskens startplaats Baloise Ladies Tour 2023

Vorig jaar fungeerde Cadzand-Bad als startplaats. Dit jaar wordt op zaterdag 15 juli in de voormiddag het startschot voor de Baloise Ladies Tour gegeven in Breskens.

Ongeveer 150 profwielrensters rijden in een grensoverschrijdende rit eerst een lus in West Zeeuws-Vlaanderen om nadien de grens over te steken en te finishen in Knokke-Heist.

Burgemeester Marga Vermue: "Ik ben er trots op dat we opnieuw de internationale top van het dameswielrennen in onze gemeente verwelkomen. Ik juich de opkomst en ontwikkeling van het dameswielrennen toe. Net zoals het burgemeestersambt was het wielrennen vroeger vooral een mannending. Maar dat is verleden tijd! Het dameswielrennen kent een enorme opmars, professionalisering en erkenning. De manier waarop al deze vrouwen de sportieve strijd met elkaar aangaan, verdient aandacht. Aandacht van de media én aandacht en bewondering van het publiek. Want de mensen, die komen kijken naar deze spectaculaire rit, verwonderen zich volgens mij nog het meest. Deze topatleten zijn bloedfanatiek en dat ze hard kunnen fietsen? Dat is een feit."

Na de proloog op 12 juli 2023 in Vlissingen is het aan de rensters om aan het Spuiplein in Breskens te starten. Een grensoverschrijdende rit tussen twee kustplaatsen waarbij de aankomststreep in Knokke-Heist ligt. Deze tour is de laatste voorbereidingswedstrijd in aanloop naar de ronde van Frankrijk voor vrouwen die begint op zondag 23 juli. Ellen van Dijk pakte vorig jaar de eindwinst van deze prestigieuze wedstrijd. 

Het volledige rittenschema:

  • Woensdag 12 juli: proloog in Vlissingen
  • Donderdag 13 juli: Eerste rit: Zwevegem-Zwevegem
  • Vrijdag 14 juli: Tweede rit: Zulte-Zulte
  • Zaterdag 15 juli: Derde rit A: Breskens-Knokke-Heist en Derde rit B: individuele tijdrit in Knokke-Heist
  • Zondag 16 juli: Vierde rit: Deinze-Deinze

Programma zaterdag 15 juli

De ploegenpresentatie begint vanaf 09.30 uur op het Spuiplein in Breskens. Tegenover het Spuiplein, aan de Grote Kade, wordt om 10.45 uur het startschot gegeven en beginnen de rensters aan het parcours dat loopt langs Groede, Nieuwvliet, Cadzand, Cadzand-Bad en Retranchement om daar vervolgens de grens over te gaan en te finishen in Knokke-Heist.