PERSBERICHT - Gemeente Sluis reikt gouden K uit aan kunstenaar Rini Fenijn

Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst. Jaarlijks worden er maximaal 10 Gouden K’s uitgereikt. In 2022 zijn door 48 gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. De jury en het bestuur van Stichting Kunstweek hebben na beoordeling van de motivaties voor toekenning van Gouden K’s, besloten om een van de tien Gouden K toe te kennen aan kunstenaar Rini Fenijn, beter bekend onder de naam Ferini. Hij is de enige in Zeeland die een gouden K in ontvangst mag nemen. Op maandag 21 november reikt wethouder Cees Liefting officieel de gouden K uit aan kunstenaar Rini Fenijn.

Gouden K voordragen

Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst. 

Rini Fenijn ofwel Ferini

Een geboren en getogen Zeeuw en een alom aanwezig kunstenaar die geprezen wordt voor zijn veelzijdigheid en het kunnen raken van mensen. Een geboren en getogen Zeeuw en een alom aanwezig kunstenaar die geprezen wordt voor zijn veelzijdigheid en het kunnen raken van mensen. Rini daagt met zijn kunstwerken, vaak installaties in de openbare ruimte, mensen uit. Hij zorgt met de vrijwel altijd heel toegankelijke werken voor nieuwsgierigheid bij jong en oud Hij tovert een glimlach op vele gezichten, maar zorgt er tevens voor dat er iets blijft hangen om over na te denken. Maatschappijkritische boodschappen schuwt hij niet, maar het verbindende element is altijd aanwezig.   Ferini plaatste, overigens geheel vrijwillig, in augustus van dit jaar bijna 3.000 poppenkastpoppen rond de Grote Kerk Groede in Groede.  Het kunstwerk was de afsluiting van een expositie van de Verbeke Foundation.