Voetbalvereniging Aardenburg ontvangt, als eerste kantine in de gemeente Sluis, de Topprestatie Gezonde Sportkantine

Sporten en gezonde leefstijl gaan hand in hand. Dat zou logisch zijn tenminste. Echter is dit in veel sportkantines nog niet het geval. We willen ongezonde voeding, suikerhoudende dranken, roken en alcohol aanpakken en een gezondere leefstijl stimuleren om de gevolgen ervan te minimaliseren. In de kantine van A.V.C. Aardenburg wordt vanaf nu de bezoeker gestimuleerd een gezonde keuze te maken. Ook is het sportterrein gedeeltelijk rookvrij. Maandag 12 juni werd door JOGG Teamfit de Topprestatie Gezonde Sportkantine uitgereikt aan de voorzitter van de club, Peter de Vrieze. De vereniging vindt het belangrijk dat de mensen, die komen sporten, zich in een gezonde sportomgeving bewegen. Een omgeving waar je lekker en gezond kunt eten en drinken, waar bewust wordt omgegaan met alcohol, de vereniging rookvrij is en waar het goede voorbeeld wordt gegeven als het gaat om gezond gedrag. De voetbalvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen en de volwassenen die hen omringen. 

JOGG TeamFit

Juist dát is de aanpak van JOGG TeamFit, de organisatie die sportverenigingen ondersteunt in de stappen die men kan maken op het gebied van gezondere voeding in de sportkantine, verantwoord alcohol en een rookvrij sportcomplex. Daarbij is het uitgangspunt om voor iedere bezoeker een keuze aan te bieden; een gezonde of een ongezonde. Voor bezoekers van een sportkantine, prestatief of niet, moet een gezonde keuze de makkelijke keuze zijn. Voorheen was dat juist andersom. Dat wil zeggen; men wordt in veel kantines juist gestimuleerd om een ongezonde keuze te kiezen zoals drinken en roken. Steeds meer mensen geven aan een gezonde sportomgeving te waarderen en ook kiezen ouders voor een gezonde sportclub. In een veilige sportomgeving kunnen vooral jongeren rookvrij, alcoholvrij en gezond opgroeien.

JOGG Teamfitcoach Ruud Mesu: ‘De stappen die Ronald van de barcommissie genomen heeft zijn heel goed. Bijvoorbeeld gezondere varianten en alcoholvrije dranken staan in het zicht. Deze keuzes moeten echt actief aangeboden worden, zodat het een makkelijke keuze is. Ook de eerste stap om het terrein gedeeltelijk rookvrij te maken geeft een heel positief signaal, let maar op. Zonder door te slaan in alleen maar gezond aanbod, zullen de reacties hierop heel positief zijn. De samenwerking met het naastgelegen zwembad is een mooie ambitie. Samen hetzelfde uitstralen, zou heel mooi zijn.’

Laat dit voorbeeld het goede voorbeeld zijn voor andere clubs, want ook de gemeente Sluis wil zo veel mogelijk gezonde omgevingen inrichten. Dit is er een van. De bezoeker wordt verleid om gezonde(re) keuzes te maken en te ervaren dat roken op een sportclub toch wel wat vreemd wordt. Het bestuur kiest er voor om voorlopig om het sportpark rookvrij in te richten en rokers aan te spreken tijdens jeugdwedstrijden.

Topprestatie gezonde sportkantine

Bijschrift foto: Voorzitter Peter de Vrieze ontvangt uit handen van Ruud Mesu (TeamFit) en Ilona Fassaert (gemeente Sluis) de Topprestatie Gezonde Sportkantine.