Proef het verleden tijdens een fietstocht in onze prachtige Zwinstreek

Vanaf 1 juni 2022 kunnen inwoners en bezoekers op verschillende locaties tijdens de fietsroute langs de Verdwenen Zwinhavens nu ook écht de Middeleeuwen gaan proeven! Maak kennis met de culinaire creaties van tal van lokale Vlaamse en West-Zeeuws-Vlaamse ondernemers en chefs die meewerkten aan het inspirerende project de ‘Middeleeuwen op je bord’.

Schot in de roos

‘De Middeleeuwen op je bord’ is een thematische verdieping van het succesvolle project De Verdwenen Zwinhavens dat in 2021 gestart is. Toen konden bezoekers al genieten van de fietstocht en de VR-kijkers om met behulp van Virtual Reality door de tijd te reizen naar de Middeleeuwen. Ook - de inmiddels afgelopen - expositie bij Het Zwin Natuur Park was een schot in de roos.

Trots

Vorige week was de lancering van deze culinaire verdieping. Partners van de Zwinstreek en lokale ondernemers genoten van de prachtige culinaire creaties in Middeleeuwse sferen in het prachtige Damme. Al deze ontwikkelde creaties zijn vanaf juni te proeven op diverse locaties langs de fietsroute in de Zwinstreek. Zoals Burgemeester Marga Vermue en wethouder Jack Werkman in hun videoboodschap naar de aanwezigen al aangaven is de Gemeente Sluis ongelooflijk trots dat hier zoveel enthousiaste ondernemers aan mee hebben gewerkt. Met speciale dank aan de partners uit de Zwinstreek, de Vlaamse ondernemers en uiteraard de ondernemers uit onze regio: Hotel Noordzee, Kulderzipke, Bakkerij St. Paulus, Dutch Bargain, Strandpaviljoen De Zeemeeuw, Vishandel 't haringkje, De Heerenhoeve, De Ambachterie, Frituur Het Zwin, D'Ouwe Schuure, De Vijverhoeve.

Achtergrond

De Universiteit Gent deed tot in de zomer van 2021 opgravingen in de Zwinstreek, waar ooit de middeleeuwse voorhavens lagen. Uit deze opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten naar boven over de middeleeuwse eetgewoonten, de gebruikte zaden, de bereidingswijzen enz. Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh verdiepte zich hierin en ging aan de slag met lokale ondernemers. Jeroen riep voor het contact met de Sluise ondernemers versterking in van culinair adviseur Marcin Beaufort.

Meer informatie?

Meer weten over deze fietstocht langs de mooie plekken en waar de heerlijke ‘Middeleeuwse’ delicatessen te proeven zijn? Neem dan eens een kijkje op www.verdwenen-zwinhavens.nl.

Afbeelding Fietstocht Verdwenen Zwinhavens