Hulp bij energie

De stijgende energieprijzen maken veel producten en diensten duurder. Bijvoorbeeld boodschappen, openbaar vervoer en energie. Maakt u zich zorgen over uw energierekening? Of heeft u meer moeite om rond te komen? Er zijn verschillende regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. We zetten kort een aantal regelingen op een rijtje.

Energietoeslag 

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van € 1300,- per huishouden. De toeslag ondersteunt huishoudens met een beperkt inkomen bij het betalen van de energierekening. Ontving u in november 2023 niet automatisch de energietoeslag, maar wilt u deze wel aanvragen? Dat kan! U kunt een aanvraag indienen via onze website op Energieregelingen voor huishoudens met een beperkt inkomen. U dient hiervoor wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 

Regeling Energiebesparing: de Energiehulp

De energiehulp helpt huishoudens met een beperkt inkomen om de energierekening blijvend te verlagen. Zo kunnen huishoudens bijvoorbeeld voor een vast bedrag energiebesparende producten bestellen. Het is ook mogelijk om gratis advies aan huis aan te vragen, bijvoorbeeld door een energiecoach. Kijk op Energieregelingen voor huishoudens met een beperkt inkomen om te zien of u in aanmerking komt voor de energiehulp. 

Energiebank Sluis

Wilt u geld én energie besparen met kleine maatregelen? De energiecoaches van de Energiebank (gecertificeerde vrijwilligers) kunnen u helpen. Zij geven huishoudens gratis tips en adviezen aan huis om zo de energierekening blijvend te verlagen. Interesse? Meld u aan via energiebanksluis@gmail.com of telefonisch via 06-58991862. 

U bent tot en met 24 april 2024 ook welkom op de inloopmiddag van de Energiebank Sluis, iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur op het gemeentehuis in Oostburg. Hier kunt u persoonlijk in gesprek met een energiecoach. Een afspraak maken is niet nodig. 

Gezondverzekerd.nl

De website https://www.gezondverzekerd.nl/energie/ biedt informatie en persoonlijk advies over uw energiecontract. Is deze nog het meest voordelig? Of is het verstandig om over te stappen? Gezondverzekerd.nl helpt u bij deze vragen! Neem contact op via 085-303 5389 of meld u aan voor een online spreekuur. Daarnaast bieden een aantal energieleveranciers via Gezondverzekerd.nl goedkopere energiecontracten aan voor inwoners uit de gemeente Sluis. 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is heropend. Heeft uw huishouden een beperkt inkomen en een hoge energierekening? Misschien kunt u steun krijgen uit het Noodfonds. U kunt tot en met 31 maart 2024 een aanvraag indienen.

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een landelijke regeling voor huishoudens met een beperkt inkomen en een hoge energierekening. De steun van het Noodfonds wordt verrekend via de energieleverancier. De energieleverancier brengt het bedrag gedurende zes maanden in mindering op uw energierekening.

Voor wie is het Noodfonds?

U kunt mogelijk steun krijgen van het Noodfonds als:

  • U met uw huishouden een inkomen heeft van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Dit bedrag is inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Uw energierekening hoger is dan 8 tot 10% van het bruto maandinkomen.
  • U zelf een energiecontract heeft bij een energieleverancier voor gas, stroom en/of warmte. Het maakt niet uit welke energieleverancier u heeft.
Aanvragen en meer informatie 

Alle informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie staat op www.noodfondsenergie.nl. Daar kunt u ook uw aanvraag indienen tot en met 31 maart 2024. Gebruik de handige check om snel te zien of u in aanmerking komt voor ondersteuning.

Geldzorgen of hulp nodig bij geldzaken?

Heeft u, door bijvoorbeeld de hoge energieprijzen, moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u betalingsachterstanden? Wij kunnen u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op via 140117.