Gezondheidsverklaring

Gezond genoeg om een rijbewijs te halen of het huidige rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn onlangs de CBR-tarieven voor 2022 vastgesteld. In 2022 kost de Gezondheidsverklaring (GV) € 41,50.

Wanneer moet ik een gezondheidsverklaring aanvragen?

Als je ouder dan 75 jaar bent is het verplicht om bij het verlengen van het rijbewijs een gezondheidsverklaring af te geven. Deze verklaring kan digitaal aangevraagd worden, maar deze aanvraagformulieren zijn ook te verkrijgen in het KCC in het gemeentehuis.Ook voor een Groot rijbewijs en in sommige medische situaties bij een regulier rijbewijs is een gezondheidsverklaring nodig. Dit kan vanaf 1 januari echter alleen nog maar digitaal.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Een gezondheidsverklaring aanvragen kan heel gemakkelijk online. Lees in de onderstaande stappen hoe dit gemakkelijk en snel kan.

 1. Dien de Gezondheidsverklaring 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs in 
  Zorg ervoor dat de Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat het rijbewijs verloopt, ingediend is. Als het nodig is om een arts of medisch specialist te bezoeken, is het advies om 5 maanden voor het verlopen van het rijbewijs te starten. 
 2. Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR 
  Dit gaat sneller dan per post. Daarnaast is de status van de aanvraag gemakkelijk in te zien via een persoonlijk dossier op Mijn CBR.
 3. Neem alle formulieren mee 
  Neem bij afspraken met de arts en specialist(en) een printje mee van alle berichten en formulieren die verstuurd zijn vanuit het CBR. Deze worden na aanvraag van een Gezondheidsverklaring gedeeld. Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van wie het rijbewijs op of na hun 75 verjaardag verloopt, moeten altijd gekeurd worden door een arts.
 4. Het invullen van de Gezondheidsverklaring 
  Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Log in met DigiD met de extra controle via SMS. Gebruik nooit een DigiD van een ander. De Gezondheidsverklaring wordt betaald via iDeal.