Open Monumentendag 2023

In de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst zetten op zaterdag 9 september 2023 tijdens Open Monumentendag zo’n veertig monumenten de deuren voor u open. En op een aantal locaties zelfs ook op zondag 10 september 2023. Op Open Monumentendag vieren we dat in Zeeuws-Vlaanderen veel mooie monumenten bewaard zijn gebleven. Er zitten bijzondere historische schatten bij. Een unieke kans om ons gezamenlijk erfgoed te bezoeken.

Het landelijke thema is dit jaar: Levend erfgoed. Erfgoed is hetgeen we uit het verleden hebben weten te bewaren en waarmee we nu nog leven. In Zeeuws-Vlaanderen hebben we veel monumenten en bijzondere plaatsen. Die vertellen elk hun eigen verhaal over onze geschiedenis.

Activiteiten in de gemeente Sluis - zaterdag 9 september

In Sluis is tijdens de open monumentendag de toegang tot het Belfort gratis. Deze dag staat er op iedere etage een vrijwilliger om extra uitleg te geven. Daarnaast is dhr. Van Dale aanwezig!

Museum tips Aardenbug

  • Burger weeshuis Aardenburg: Tijdens de Open Monumentendag is het voormalig “burger weeshuis” uitzonderlijk open voor het publiek! Een ervaren gids geeft een rondleiding in de geschiedenis van de panden in de Weststraat 20, 22 en 24.
  • Sint Baafskerk Aardenburg: Tijdens de Open Monumentendag is het mogelijk om de grote toren van de Sint Baafs kerk in Aardenburg onder begeleiding van gidsen te beklimmen. Verder wordt er om 14:30 door de Stichting tot Behoud van de Cadzandse klederdracht in de kerk een heuse show gegeven.
  • Museum Cultuurforum Aardenburg: Op open monumentendag verzorgt het Gidsengilde Aardenburg twee wandelingen langs het erfgoed van de stad en brengt de historie van Aardenburg tot leven. Vertrektijd van de wandeling is ‘s morgens om 10.30 uur en ‘s middags om 14.30 uur en duurt +/- 2 uur. De deelname is gratis en aanmelden kan door een email te sturen naar gidsengilde@cultuurforumaardenburg.nl.
  • Heilige Maria Hemelvaartkerk: rondleiding in de kerk waarbij je een uniek kijkje kunt nemen in de grote toren en boven de unieke houten kruisribgewelven. Verder is er een Maria-tentoonstelling met als thema ‘Maria, ten voeten uit’ en je kunt een wandeling maken langs plaatsen in Aardenburg die iets vertellen of laten zien van de Maria-verering. 

Brochure 

Informatie over de deelnemende locaties vindt u terug in de brochure. Die bevat informatie van de deelnemers. Ook zijn er plattegronden om u wegwijs te maken. Ga wandelen of pak de fiets. Eventueel met een gids. Een geprint exemplaar van de brochure vindt u bij elke deelnemende locatie, of bij de publieksbalies van de gemeenten Sluis, Terneuzen of Hulst. Daarnaast is de brochure hieronder online te bekijken.

Brochure Open Monumentendag 2023 (PDF)

Meer weten over Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl.