Meer zand voor het strand van Nieuwvliet en Groede

In april en mei 2023 wordt het strand van Nieuwvliet en Groede door Rijkswaterstaat van extra zand voorzien.

Dit noemen we strandsuppletie. Rijkswaterstaat brengt in totaal 700.000 kubieke meter zand aan op het strand, tussen Het Killetje (Nieuwesluis) en de Zwarte Polder (Nieuwvliet-Bad). Dit gaat om zo’n 300 meter. Hiermee houden we de kustlijn op z’n plek en blijft Zeeuws-Vlaanderen goed beschermd tegen de zee.  

Strand Nieuwvliet-Groede deels afgezet

Tijdens de werkzaamheden wordt het strand bij Nieuwvliet en Groede deels afgezet. Komt u naar het strand? Dan is het belangrijk dat u buiten het werkvak blijft. Dit is gevaarlijk terrein door gevaar voor drijfzand en rondrijdende machines. Het werk gaat dag en nacht door. Tijdens de werkzaamheden kunt u het werkvak passeren langs de kant van de duinen. Houd uw hond aan de lijn. En blijf op veilige afstand met paardrijden, zwemmen of watersporten. Zodra het aangebrachte zand weer hard genoeg is om over te lopen, haalt Rijkswaterstaat de afzettingen weg en kunt u weer overal terecht op het strand. 

Waarom is extra zand nodig? 

De kust van Zeeuws-Vlaanderen slijt flink door de sterke stroming van het water van de Noordzee naar de Westerschelde. We vullen het zand daarom regelmatig aan. Door nieuw zand aan te brengen, houden we de kustlijn op zijn plaats. Zo voorkomen we dat we land kwijtraken aan zee. Op de lange termijn is het zand ook nodig om te kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel.

Wat gebeurt er op het strand?

Er wordt zand gespoten op het strand. Het zand wordt aangevoerd via een pijpleiding van een baggerschip. Bulldozers en shovels verdelen dit zand daarna over het strand. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat: www.rijkswaterstaat.nl/kustlijnzorg.

Feiten en cijfers

Factsheet (NL)

Factsheet (DE)