Klinkers eruit, groen erin

Verharding vervangen door groen. Dat is wat we graag willen. Niet alleen in onze gemeente maar overal in Nederland.

Verharding vervangen door groen. Dat is wat we graag willen. Niet alleen in onze gemeente maar overal in Nederland. Er is zelfs een Nederlands en Zeeuws kampioenschap tegelwippen. Waarom is het zo belangrijk dat we die tegels en klinkers wippen en vervangen door groen? Nou, hierom! 

Makkelijker weglopen regenwater

Hoosbuien. Die kennen we maar al te goed de laatste tijd. Er valt veel regen in korte tijd. Rioleringen kunnen dit niet aan. Het water kan niet snel genoeg weg. Dat kunnen we verbeteren door die tegels en verharding voor een deel te vervangen door groen. Het schone regenwater loopt zo sneller de bodem in en hoeft niet naar de riolering te worden afgevoerd.  

Verkoeling en minder gezondheidsklachten bij hitte 

Niet alleen op straat, ook in parken, speeltuinen en privé tuinen is meer groen natuurlijker en fijner. Bomen en struiken helpen daarbij heel eenvoudig tegen de hitte. Hoge bomen en hun vele bladeren geven schaduw aan gebouwen en straten waardoor de warmte minder terugkaatst. Boombladeren geven daarnaast water af via verdamping. Dat koelt de omringende lucht af. Het scheelt al met al toch al gauw een paar graden. 

Meer groen? Natuurlijke voedselbron voor dieren! 

Groen trekt allerlei insecten, vogels en andere beestjes aan. Op natuurlijke wijze vinden zij er hun voedsel. Heeft u een tuin? Dan geven hoge bomen, haagjes en een groen dak extra ruimte voor nog meer levendigheid in uw tuin.  
De gemeente vervangt zelf steeds meer bestrating door groen. Dat deden we ook in de Dorpsstraat in Schoondijke en in nauw overleg met omwonenden. Kleine ingreep, groot effect.  
Lees hier volgende week op deze pagina meer over! 

Haalt u uw tegels weg voor groen? Geef het aantal dan ook door via www.nk-tegelwippen.nl