De week zonder afval: 22 tot en met 28 mei 2023
Op 22 mei 2023 start de week zonder afval. Met het woord ‘afval’ wordt alleen brandbaar restafval bedoeld.
Brandbaar afval is wat wij aanbieden in de grijze restafvalcontainer. Dit afval gaat naar de verbrandingsoven. Het kost veel energie om te verbranden. Dat is slecht voor het milieu. Ook is het zonde om zo veel spullen te verbranden. Het meeste afval kan op een andere manier een beter leven krijgen.
Enkele tips:
- Ruil of verkoop kleding dat u niet meer aantrekt. Herstel kapotte kleding of breng kleding naar de textielcontainer. Zo wordt er minder verbrand en krijgt elk kledingstuk een gepast tweede leven.
- Wist u dat u geld en moeite bespaart als u restjes eten voor de volgende dag bewaart? Ook kunt u maaltijden invriezen of meenemen naar het werk als lekkere lunch. Heeft u toch etensresten als afval? Gooi dit dan in de groene container voor groente, fruit- en tuinafval (GFT). Dan wordt er compost van gemaakt. Botjes en beschimmeld brood horen ook in de GFT-container.
- Elektronische apparaten en kabeltjes zijn e-waste. E-waste bevat metalen. Die metalen worden steeds schaarser. Zonde om te verbranden dus. Ook kan sommige E-waste zelfs een brandje veroorzaken. Breng daarom je e-waste naar een inzamelpunt of naar de milieustraat.
- Batterijen, verf en klein chemisch afval zijn schadelijk voor het milieu. Laat het niet verbranden, maar laat het goed verwerken. Breng het naar de milieustraat.
- Frituurolie en frituurvet zijn makkelijk om te toveren tot nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Spaar je oude frituurinhoud bijvoorbeeld in een oude (limonade)fles en breng dit naar een inzamelpunt of naar de milieustraat.
Wist u dat wij in de gemeente Sluis vorig jaar 208 kg per inwoner aan restafval hebben verbrand? Dat is veel te veel. Meer tips om afval te verminderen, leest u op www.milieucentraal.nl. Ook kunt u op deze website de acties van de Week zonder afval volgen.
Volg ons