Week van de Jonge Mantelzorger

Deze week, van 1 tot en met 7 juni 2021, is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Een week lang meer aandacht, bewustwording en (h)erkenning voor jonge mantelzorgers in Nederland. En natuurlijk ook in de gemeente Sluis. Het thema van dit jaar is ‘niet te missen’. Wist u dat een kwart van de Nederlandse jongeren een jonge mantelzorger is? Zij zijn zeker niet te missen!

Jonge mantelzorgers groeien op met een hulpbehoevend familielid. Iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld een ouder, broer, zus of grootouder. Ondanks dat ze de zorg vaak zelf niet ervaren als mantelzorg en het een gevoel van voldoening, trots en liefde geeft, is het voor hen niet altijd gemakkelijk om zorgeloos kind te zijn. Zorgtaken en zorgen maken is voor hen dagelijkse realiteit. Hierdoor moeten zij ook vaak keuzes maken zoals: zorgen voor mijn ouder, broer of zus of met vrienden gamen? Dat is niet makkelijk.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vragen we extra aandacht voor deze doelgroep. We vinden het belangrijk dat jonge mantelzorgers de aandacht krijgen die ze verdienen en ondersteuning wanneer dit nodig is.

Kent u een jonge mantelzorger? Ga dan met hem of haar in gesprek! Ben je een jonge mantelzorger? Zorg dan ook goed voor jezelf! Deel je zorg(en) met familie, vrienden of een leraar op school. Geef aan wanneer het te veel is en blijf leuke dingen doen, ook al is dit soms moeilijk te combineren met de zorgtaken die je hebt. Voor hulp of een luisterend oor kun je altijd contact opnemen met de gemeente Sluis via mantelzorg@gemeentesluis.nl of te bellen naar 140117.