Uitreiking Sluise kanjer donderdag 15 juli

Donderdag 15 juli heeft burgemeester Vermue de Sluise kanjer uitgereikt aan Bernard van Vlierberghe. Deze werd uitgereikt omdat Bernard zich 25 jaar heeft ingezet voor het Belgisch centrum voor geleidehonden. (DCG) Door het inzamelen van plastic dopjes groeide Bernard van Vlierberghe uit tot bekende West- Zeeuws- Vlaming. De 75-jarige Bernard stopt noodgedwongen met de inzamelactie, zijn gezondheid gaat voor.

De ingezamelde dopjes gingen naar een recyclebedrijf, dat vervolgens een vergoeding aan het goede doel betaalde. Naast plastic dopjes verzamelde hij ook ijzeren dopjes. Deze bracht de familie naar een oudijzerboer in Eeklo. Bernard leverde de dopjes aanvankelijk zelf in bij een inzamelpunt in de buurt van Brugge, maar het werden er zo veel dat hij een afhaalpunt aan huis in Oostburg opende. Bernard maakte heel wat los in West-Zeeuws-Vlaanderen. Scholen en supermarkten spaarden mee, bij de Jumbo in Oostburg kwam een inzamelpunt. En hij trok er zelf op uit.

Erg onder de indruk was meneer van Vlierberghe, en aangenaam verrast toen hij de oorkonde in ontvangst nam. Hij kon het bijna niet geloven waar hij deze oorkonde aan verdiend had, voor hem waren de dopjes zijn lust en zijn leven. Dit beaamt zijn vrouw die in het complot zat om hem te verrassen. Na de uitreiking van de oorkonde kwamen de verhalen die Bernard de afgelopen 25 jaar meegemaakt heeft tijdens het verzamelen van dopjes. Met een lach en een traan neemt hij afscheid van zijn dopjes.