Tuinafval: wat hoort in de GFT-container en wat is grof tuinafval?

Het is begin september. Uw tuin gaat stilaan in herfstmodus en u krijgt wellicht meer tuinafval. Even goed opletten wat wel en wat niet in de groene container kan. Hier zetten we het nog een keer voor u op een rijtje.

Grof tuinafval

Grof tuinafval hoort niet in uw container thuis. Dit kunt u naar de milieustraat brengen. Ook kunt u in de gemeente Sluis uw grof tuinafval op de stoep voor de woning aanbieden op dinsdag 19 oktober en dinsdag 30 november.
Let op: u moet wel met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) een afspraak maken om het grof tuinafval op deze dinsdagen voor uw huis op te halen. Een afspraak maken kan telefonisch minstens één dag op voorhand tot uiterlijk 12.00 uur via 0900-44 33 333.
Het grof tuinafval klaarzetten mag ten vroegste de avond voor de ophaaldag. Houdt hierbij rekening dat een vrachtwagen bij het afval kan.

Wat hoort wel bij grof tuinafval?

• Snoeihout
  • Takken (gebundeld)
  • Heggen

Wat hoort niet bij grof tuinafval?

• GFT-afval
  • Potten
  • Boomstronken dikker dan de pols
  • Zakken met blad
  • Klein snoeiafval
  • Grond
  • Graszoden
  • Tuinhekken
  • Schuttingen
  • Bielzen
  • Tuinmeubilair

Aanvullende voorwaarden aan het bij huis aanbieden van grof tuinafval: niet aanbieden op privaat terrein, takken tuinafval bundelen, maximaal tien bundels per ophaaldag, maximaal 25 kilogram per bundel, maximaal 1,5 meter lang.

GFT-afval

GFT staat voor groente, fruit en tuin. Dit is een grondstoffensoort voor compost en hoort zeker niet in het restafval thuis. Ook is het vaak door GFT-afval dat de restafval container geuroverlast kent. Een tweede GFT-container kunt u aanvragen bij de ZRD via 0900-44 33 333.

Wat hoort wel bij GFT-afval?

• Schillen en resten van groente, fruit en aardappelen
  • Resten van gekookt eten, ook botjes en graten
  • Brood, deeg, rijst en pasta
  • Pinda- en notendoppen
  • Bloemen en planten
  • Klein snoeiafval
  • Bladeren, gras en snijbloemen
  • Mest van kleine huisdieren zoals konijn of hamster

Wat hoort niet bij GFT-afval?

• Grof tuinafval
  • Plastic of ander niet afbreekbaar materiaal
  • Tabak, peuken en as
  • Kauwgom
  • Afgegraven grond
  • Graszoden
  • Mest van (hobby)dieren zoals paarden en duiven
  • Kattenbakkorrels
  • Potten
  • Tuinmeubilair
  • Luiers

Voor meer informatie: kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl of gebruik de ZRD afvalapp.

Afbeelding snoeiafval + logo