Trap niet in een babbeltruc

In april is het de Senioren en Veiligheidsmaand. Deze maand geven we extra aandacht aan de veiligheid van senioren. Elke week wordt een manier belicht waarop criminelen kunnen toeslaan. Deze week gaat het over de ‘babbeltruc’

Wat is het? 

Diefstal door een babbeltruc komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en/of waardevolle bezittingen. Zij doen zich hierbij soms voor als iemand anders. Bijvoorbeeld als monteur, meteropnemer of iemand van de thuiszorg. Het kan ook zijn dat onbekenden gebruik willen maken van uw toilet, of een glaasje water of pen vragen. 

Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Vaak zijn ze met z’n tweeën, zodat de één u kan afleiden en de ander uw huis kan beroven. Voorkom dat u slachtoffer wordt! 

Waar op letten? 

Open nooit zomaar de deur voor een onbekende. Maar gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.

  • Laat nooit een onbekende binnen.
  • Vraag om een legitimatie. 
  • Sluit de deur als u binnen iets gaat halen.

Kijk ook uit voor verkopers die (te) dure producten aan de deur willen verkopen:

  • Koop nooit zomaar producten van iemand die spontaan deze producten bij u aan komt prijzen.
  • Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen.
  • Geef uw pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met uw pincode.

Kijk voor meer informatie over babbeltrucs op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl