Project in de kijker

Expo en fietsroute Verdwenen Zwinhavens

De unieke expo Verdwenen Zwinhavens en de grensoverschrijdende fietsroute met innovatieve VR-kijkers brengen de fascinerende wereld van de Verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven. Sluis, Sint Anna ter Muiden, Hoeke, Monnikenrede, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. De expo in het Zwin Natuur Park is tot en met 7 november 2021 te bezoeken. In de expo ziet u de evolutie van de Zwinstreek en maakt u een virtuele bootreis langs de Zwingeul met al zijn internationale bedrijvigheid. In het kijkcentrum laten twee virtual reality kijkers de evolutie van het landschap zien vanuit de lucht.

De fietsroute laat u het Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. Langs de route vindt u vier virtual reality kijkers. Deze kijkers laten u virtueel kennismaken met de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Via het scannen van de QR-code op de gratis fietskaart, krijgt u informatie op uw smartphone over archeologische vondsten in het landschap. Deze fietsroute van in totaal 60 kilometer blijft tot 2023 in stand. De route kan ook in kortere lussen worden afgelegd.

Het project Verdwenen Zwinhavens is een internationaal project tussen Zeeland en Vlaanderen. Het is een samenwerking tussen Westtoer, Universiteit Gent, Het Zwin Natuur Park en de partners Stad Brugge, gemeente Knokke-Heist, Stad Damme, gemeente Sluis, Provincie Zeeland, Natuur en Bos, de Haven van Zeebrugge, baggerbedrijf DEME en de Nationale Loterij.

Meer informatie en het reserveren van tickets: www.verdwenen-zwinhavens.be.

Komt u deze zomer ook de gouden tijden van de Zwinstreek herbeleven?