PERSBERICHT - Vrijheidscollege in Sluis

De Stichting Johan Hendrik van Dale, het Bevrijdingsfestival Zeeland, Vrijheidcolleges, de gemeente Sluis en de Provincie Zeeland organiseren op donderdag 18 april 2019 het eerste Vrijheidscollege in het Belfort van Sluis.
Het Vrijheidscollege wordt gegeven door de bekende schrijver Ronald Giphart en vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
De toegang is gratis en aanmelden kan via sluis@vvvzeeland.nl.

Tijdens het college deelt de spreker zijn verhaal over vrijheid.
Onder meer vraagt hij bijzondere aandacht voor het even gevaarlijke als moedige studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog.
Enerzijds pasten studenten en professoren zich aan het Duitse regime aan en anderzijds organiseerden studenten ook verzetsdaden.
Eén van hen was Frits Iordens die de levens van geallieerde piloten en meer dan vierhonderd Joodse kinderen redde.

In het tweede deel van het programma gaat Ronald Giphart in gesprek met Marron Das.
In de maand april is zij schrijfster in residentie in Sluis. Marron Das schrijft proza, toneel en scenario.
Het belooft een boeiende wisselwerking te worden tussen twee schrijvers en de zaal over de betekenis van vrijheid en de strijd tegen onvrijheid.

Verleden en heden worden in het college aan elkaar gekoppeld.
Inspiratiebronnen hiervoor zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerkikaanse President Franklin D. Roosevelt formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en vrijwaring van gebrek en van angst.
Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘in vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.
Het Vrijheidscollege maakt deel uit van het herdenkingsjaar 75 jaar Slag om de Schelde.