PERSBERICHT - Op zaterdag 24 augustus wordt in een van bunkers van Groede Podium de tentoonstelling ‘Stützpunkt Groede en Switchback’ geopend

Switchback

Dit jaar en volgend jaar wordt op verscheidene momenten herdacht dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd.
In de provincie Zeeland richt de aandacht zich op de Slag om de Schelde.
Binnen die slag was de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen een van de zwaarste onderdelen.
De campagne om dit gebied te bevrijden werd door het geallieerde opperbevel toebedeeld aan de Canadezen en kreeg de naam ‘Operation Switchback’.
De bevrijding vond plaats van 6 oktober tot 3 november 1944.

‘Stützpunkt Groede en Switchback’

De tentoonstelling ‘Stützpunkt Groede en Switchback’ wordt gehouden in een van de bunkers van het voormalige Stützpunkt Groede, de Sanitätsunterstand (gewondenverbandplaats).
Zij volgt aan de hand van foto’s, afbeeldingen en kaarten, de opmarsroute van de geallieerden in West-Zeeuws-Vlaanderen.
Tevens is er authentiek materiaal te zien van zowel Duitse als geallieerde zijde uit de periode 1942-1944: uniformen, gebruiksartikelen, uitrustingsstukken en dergelijke.
Dit materiaal werd deels beschikbaar gesteld werd door het For Freedommuseum in Ramskapelle. De documentaire ‘Atlantikwall Zeeland.
De verborgen grens’ geeft een beeld van de aanleg en het gebruik van de Atlantikwall in Zeeland tijdens de bezetting en de bevrijding – een passende film op een passende plaats.

Programma

Het openingsprogramma voorziet in toespraken van en toelichtingen door de samensteller en bouwer van de tentoonstelling, dhr. Ruben Keulers en burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis, maar ook de officiële opening en rondleidingen.

Locatie: Gerard de Moorsweg 4 Groede
Datum: zaterdag 24 augustus 2019