PERSBERICHT - Onthulling informatiebord Dodendraad Eede

Vrijdag 26 oktober onthult Burgemeester Marga Vermue om 14:30 uur een informatiebord over de Dodendraad in Eede.
Hierbij zijn leerlingen van de Sint Jozefschool uit Eede aanwezig.
Zij planten tevens (een deel) van het krokuslint.
In de gemeente Sluis wordt in totaal ongeveer drie kilometer krokuslint aangelegd.
Zo komt de Dodendraad voortaan ieder jaar in februari en maart weer tot leven.

Er zijn drie paden geselecteerd waarlangs de krokussen worden geplant:

• Een deel van het Grenspad in Eede;
  • Een deel van de Ydewalleweg ten zuiden van Aardenburg;
  • Een deel van het fietspad van Retranchement naar Cadzand-Bad.

Leerlingen van de Kustschool uit Zuidzande, de Nieuwe van Dale school uit Sluis en Sint Jozef school uit Eede helpen mee met het aanleggen van de krokuslinten.
Daarnaast wordt er een educatief programma, uitgevoerd door mevrouw Soan Lan Le, aangeboden aan de betrokken scholen.

De Dodendraad leeft

In het kader van het project "De Dodendraad leeft" zijn alle gemeenten aan de Belgisch-Nederlandse grens gevraagd mee te willen werken aan de uitvoering van een collectief herinneringsteken betreffende de voormalige Dodendraad.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter van Vaals tot en met Knokke een hekwerk aan dat op vele plaatsen onder stroom kon worden gezet.
Dit met prikkeldraad omspannen hekwerk had als doel te verhinderen dat uit België personen konden vluchten naar het in die oorlog neutrale Nederland.
Bij een reeks van vluchtpogingen zijn velen, vaak op gruwelijke wijze, om het leven gekomen.
Dit najaar is het 100 jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken.

Herdenken en verhaal levend houden

Ruim 1.000 mensen zijn overleden bij pogingen om de draad over te steken.
Om deze slachtoffers te herdenken en om dit belangrijke verhaal uit de grensregio levend te houden, is Stichting Verhalis het project ‘De dodendraad leeft’ gestart.
Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen.
Binnen dit project wordt ook een fietsroute langs de grens tussen Nederland en België gerealiseerd.