PERSBERICHT - Klokken-, molen- en vlaggenhulde aan de bevrijders in de gemeente Sluis

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Dit najaar wordt dan ook op veel plaatsen de bevrijding van West Zeeuws-Vlaanderen herdacht.
De laatst bevrijde plaats was Sint-Anna ter Muiden.
Deze plaats werd op 1 november 1944, nét voor de middag, ingenomen door Canadese soldaten.

Driekwart eeuw later wordt dit feit op vrijdag 1 november 2019 op een originele en indrukwekkende manier herdacht: door een klokkenhulde van 12.00 tot 12.10 uur van tientallen gebouwen in de gemeente Sluis, door een hulde van alle molens in West Zeeuws-Vlaanderen en door het ophangen van Canadese vlaggen in vele plaatsen in de gemeente Sluis.

Het idee om alle klokken te luiden, is ontstaan in de werkgroep ‘Switchback, 75 jaar bevrijding West Zeeuws-Vlaanderen’.
In deze werkgroep werken dertig instellingen samen in het kader van de herdenking en de bevrijding van de gemeente Sluis.
Het idee werd geopperd door stadsbeiaardier Piet Hamelink en direct omarmd.
De coördinatie berust bij Jan Boone en Nico Peterse uit Oostburg.

Naar aanleiding van de klokkenhulde en het herwinnen van de vrijheid, zetten alle molenaars in West Zeeuws-Vlaanderen ’s ochtends en ’s middags de wieken van hun molens in vreugdestand.
Dit initiatief wordt gecoördineerd door Ton Koops van De Witte Juffer in IJzendijke.
Aan alle burgers is de afgelopen weken gevraagd om, ter ere van de bevrijders, de vlag uit te hangen.

Op 1 november 2019 vinden er herdenkingsplechtigheden plaats in Oostburg (11.00 uur), Eede (14.00 uur), Aardenburg (15.00 uur) en Sluis (16.00 uur).
Op verschillende plaatsen worden er extra activiteiten georganiseerd.
In Oostburg is een oecumenische samenkomst met als thema ‘Herdenken en Vrijheid Vieren’ met muziek, koor- en samenzang en schrift- en voorlezingen in de Sint-Eligiuskerk op het Sint Eligiusplein en het Kerkplein.
In aansluiting op de klokkenhulde verzorgt de stadsbeiaardier om 14.00 uur een carillonconcert in het Belfort en vindt er op de Groote Markt in Sluis een static show van legervoertuigen plaats.