PERSBERICHT - Herdenkingen bevrijding West Zeeuws-Vlaanderen

75-jarige bevrijding | Vieren maar ook herinneren
Op vrijdag 1 november en zondag 3 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd. \
In samenwerking met Heemkring ‘Cnocke is hier’ en scholengemeenschap het Zwin College organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 1 november in Eede, Aardenburg en Sluis en op zondag 3 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement.
Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Bevrijding
Op 1 november 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetters.
Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen.
Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback).
Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen.
Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt.
Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven.
De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm.
Plaatsen als Aardenburg, Breskens, Oostburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt.
De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

Programma vrijdag 1 november
14.00 uur : Eede: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten op het Wilhelminaplein
15.00 uur : Aardenburg: herdenkingsplechtigheid op de algemene begraafplaats
16.00 uur :  Sluis: herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de  Groote Markt

Programma zondag 3 november
08.00 uur : Hoofdplaat: hulde bij de herdenkingssteen (Spuikom)
08.15 uur : Hoofdplaat: start 46e Canadese Bevrijdingsmars
08.45 uur : Biervliet: bloemenhulde bij het Canadees monument aan de Paulinapolder
11.30 uur : Oostburg: bloemenhulde bij het herdenkingsmonument, Raadhuisplein 1
14.30 uur : Retranchement: aankomst contingent, optocht naar monument Hickmanbrug, bloemenhulde en last post
16.00 uur : Knokke-Heist: optocht vanaf het Oosthoekplein
17.00 uur : Knokke-Heist: bloemenhulde aan het Burg. Fr. Desmidtplein
17.30 uur : Knokke-Heist: optocht naar het stadhuis - afsluiting Canadaweek

Klokken- en vlaggenhulde vrijdag 1 en zondag 3 november
Om de viering van de herwonnen vrijheid, die 75 jaar geleden op 1 november werkelijkheid werd, zullen op die datum minimaal vijfentwintig klokken in heel West Zeeuws-Vlaanderen van 12.00 tot 12.10 uur luiden.

Aan alle inwoners wordt verzocht om op vrijdag 1 november en in de kernen waar een herdenking wordt georganiseerd en/of waar deelnemers van de Canadese Bevrijdingsmars op zondag 3 november in de kernen tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist langskomen, tussen zonsopkomst en zonsondergang te vlaggen met een Nederlandse vlag.

Wegomlegging Eede vrijdag 1 november
In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 1 november van omstreeks 13.45 tot 14.45 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Connexxion.
Tussen Aardenburg en Maldegem is er een omleiding via de Rijksweg - Hazewegeling - Zwaanstraat - Fortuinstraat en vice versa.

Openingstijden Oorlogsmuseum Switchback Oostburg
Oorlogsmuseum Switchback, Oudestad 16 in Oostburg is tijdens het herdenkingsweekend op zaterdag 2 november geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Info: www.museumswitchback.nl.