PERSBERICHT - Fietsverlichtingsactie in de gemeente Sluis

Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te fietsen. Toch heeft zo’n één derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting of maakt er geen gebruik van. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Nu het ’s morgens later licht wordt en het ’s avonds al vroeger donker wordt, is het gebruik van fietsverlichting nog belangrijker. Daarom neemt de gemeente Sluis in samenwerking met de politie deel aan de actie ‘Zet je licht aan!’.

Op woensdag 23 oktober 2019 zal burgemeester Marga Vermue samen met de wijkagent om 13.00 uur een aantal sjablonen op fietspaden in Oostburg spuiten. Het sjabloon bestaat uit de tekst ‘Zet je licht aan’ met een smiley erachter. Op deze manier herinneren we fietsers er aan hun fietslamp aan te zetten. En de smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond. Wat blijkt? In plaats van vier op de tien, hebben zes op de tien fietsers na het lezen van deze tekst hun licht aan.

De reden waarom mensen hun fietslamp niet aanzetten, kan simpel zijn. Ze vergeten het of vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje fietsen. De fietsverlichtingsactie is een initiatief van de ANWB. De gemeente Sluis en de politie vinden deze actie echter zo belangrijk dat ze hierbij aansluiten om inwoners op een positieve manier te bewegen om fietsverlichting te gebruiken. Zo maken we onze gemeente weer een stukje veiliger tijdens de donkere dagen.