PERSBERICHT - Blauwe Vlag voor stranden en jachthaven in gemeente Sluis

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend op 127 jachthavens en 56 stranden. Op verschillende stranden in de gemeente Sluis mag voor de 17e keer op rij dit keurmerk gevoerd worden voor een schoon, veilig en toegankelijk strand. De jachthaven van Cadzand-Bad mag het Blauwe Vlag keurmerk voor het vierde jaar op rij voeren.

Dit jaar vond door de COVID-19 pandemie geen officiële uitreiking plaats maar we zijn trots dat we het Blauwe Vlag keurmerk weer mogen voeren aan onze kust. Zonder de inspanningen van de strandpaviljoens, het serviceteam, Dethon en strandexploitatie Michielsen zou het niet lukken om de kwaliteit van de stranden zo hoog te houden.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Internationaal herkenningssymbool

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

Locaties Blauwe Vlag

De West-Zeeuws-Vlaamse locaties waar de Blauwe Vlaggen in 2021 wapperen zijn:

• ’t Zwin (bij strandpaviljoen De Zeemeeuw)
  • Cadzand-Bad (bij de jachthaven)
  • Nieuwvliet-Bad (bij strandpaviljoen De Strandganger)
  • Groede (bij strandpaviljoen PUUR)
  • Breskens (bij strandpaviljoen Beachhouse 25)
  • Breskens (bij strandpaviljoen ’t Halve Maentje)

Vermijd drukte en geef elkaar ruimte

We zien inwoners, toeristen en recreanten deze zomer graag op onze stranden en vragen elkaar de ruimte te geven, drukte te vermijden en 1,5 meter afstand te houden. Onze stranden zijn breed genoeg, bij drukte kan daarom een ander (minder druk) strand bezocht worden en gebruik worden gemaakt van één van de andere duinovergangen.