PERSBERICHT - Beter een goede buur dan een verre vriend

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep.
De recente versoepelingen zorgen ervoor dat langzaam onze bewegingsvrijheid groter wordt.
´Alleen´ wordt weer iets meer ´samen´. Vooral het laatste woord ´samen´ is van groot belang.
Enkel door samen te werken en ons samen aan de maatregelen te houden, krijgen we corona onder controle.
Ook grensoverschrijdend.
Want corona houdt niet op bij de grens.

Andere aanpak

In Nederland kiezen we voor andere maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan dan in België.
Ondanks het verschil in aanpak, wordt aan beide kanten van de grens de uiterste best gedaan om het coronavirus onder controle te houden.
Daarom is het ontzettend belangrijk dat bezoekers de maatregelen kennen van het land dat ze bezoeken.
En zich hier ook aan houden.

Aantal besmettingen

De laatste week zijn er diverse uitspraken gedaan over het verschil in maatregelen in België en Nederland.
Deze uitspraken hebben tot onrust en zorgen geleid en kunnen het beeld creëren dat het in West Zeeuws-Vlaanderen niet veilig is.
Op dit moment zitten we al enige tijd laag met het aantal besmettingen.
Sinds 1 juli is er één besmetting bijgekomen in West Zeeuws-Vlaanderen.

Burgemeester Marga Vermue: ‘Ondanks de drukte en de vele toeristen lukt het ons om de besmettingen laag te houden.
Hoewel we ons ervan bewust zijn dat deze cijfers er morgen anders uit kunnen zien, zijn we blij met deze aantallen.
Dit is een verdienste van ons allemaal: van inwoners, toeristen, bezoekers en ondernemers.
Laten we dit met z’n allen volhouden!’

Als grensgemeente werken we altijd goed samen met onze buurgemeenten.
Juist daarom hebben we als gemeente Sluis vandaag het initiatief genomen om een digitaal overleg te organiseren met elkaar.
Dit is een goed overleg geweest.
Er is onder andere afgesproken dat we elkaar direct opzoeken bij onduidelijkheden over elkaars maatregelen.
Uit het gesprek is ook gebleken dat we respect hebben voor elkaars maatregelen en dat is goed.
In België zal meer gecommuniceerd worden dat Vlamingen die de grens oversteken, zich aan de maatregelen in Nederland houden.
Zeker in deze tijd hebben we elkaar hard nodig.
In Nederland houden we vast aan de 1,5 meter afstand, het vermijden van drukke plaatsen en bij (milde) klachten jezelf laten testen.
Daarbij is iedereen vrij om een mondkapje te dragen, ook op plaatsen waar dit niet verplicht is.
Laten we de krachten bundelen en elkaar ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus.