Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar

De vierde editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is gestart op dinsdag 6 april. Ook u als gemeente kunt tot 20 mei de meest bijzondere binnen uw gemeentegrenzen aanmelden via www.deboomvanhetjaar.nl. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van European Tree of the Year en wordt in Nederland exclusief georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum.

De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor uw dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar. Deze boom werd uiteindelijk 6e tijdens de Europese verkiezing.

U kunt tot 20 mei een boomverhaal aanmelden. Daarna kiest onze jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 30 augustus tot 18 oktober (12.00 uur)  mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers.

Doe mee!

In de afgelopen jaren is gebleken dat de gemeenten waarin de winnende boom stond, konden rekenen op extra belangstelling van dagjesmensen die de boom en de omgeving een bezoekje brachten Zet uw gemeente op de kaart! Dat kan door zelf als overheid een boom (met foto en verhaal) aan te melden. Maar ook door deze verkiezing onder de aandacht te brengen van uw inwoners, bijvoorbeeld via de gemeentelijke website of huis-aan-huisbladen.

De Boom van het Jaar is te volgen via de website, Facebook en Twitter:
https://www.deboomvanhetjaar.nl/
https://www.facebook.com/deboomvanhetjaar/
https://twitter.com/SBNLNatuurfonds

Over SBNL Natuurfonds

SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert deze stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.