Maak nooit zomaar geld over

In april is het de Senioren en Veiligheidsmaand. Vanaf deze maand geven we extra aandacht aan de veiligheid van senioren. Elke week wordt een manier belicht waarop criminelen kunnen toeslaan. Deze week gaat het over ‘Hulpvraagfraude’.

Wat is het?

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die u kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt u niet te kunnen horen.

Waar op letten?

Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkomen dat oplichters u benaderen

  • Plaats uw telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen;
  • Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van het WhatsApp-account kunt u tweestapsverificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op www.veiliginternetten.nl staat hoe dit werkt. 

Toch slachtoffer geworden?

  • Meld het zo snel mogelijk bij de bank om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen;
  • Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan digitaal. Maak een bestand aan van het WhatsApp gesprek, zodat u deze bij de aangifte kunt voegen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over hulpvraagfraude op www.veiliginternetten.nl.