Lintjesregen 2020

Vandaag, vrijdag 24 april 2020, vond de Lintjesregen plaats. Een spannende en bijzondere dag voor veel mensen! Burgemeester Marga Vermue heeft vandaag tien koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Ook de organisatie was dit jaar anders in verband met het coronavirus. De burgemeester heeft de gedecoreerden weliswaar thuis bezocht, maar is daarbij buiten gebleven. Op gepaste afstand heeft zij het nieuws gebracht.

Burgemeester Marga Vermue: ‘Vanochtend heb ik alle gedecoreerden een bezoek gebracht, op afstand. Dat maakte het toch persoonlijk op deze ongelofelijk bijzondere dag voor veel mensen. Want ook voor burgemeesters zijn dit momenten om nooit te vergeten!’

Voor het daadwerkelijk opspelden van de koninklijke onderscheiding zoekt de Kanselarij der Nederlandse Orden naar een later landelijk moment. De gedecoreerden worden dan alsnog in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s gewaardeerd.

De gedecoreerden komen uit diverse kernen uit de gemeente Sluis, waaronder Waterlandkerkje. Na tenminste twintig jaar is het nu gelukt om in deze kern een lintje uit te reiken. De volgende personen hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen:

Mevrouw Jeanine Emma Maria de Baere-Moens
Mevrouw Baere-Moens uit Aardenburg ontvangt haar koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet als lid en actief vrijwilliger bij het Jongerenkoor in Aardenburg, als vrijwilliger in diverse werkgroepen bij de Heilige Andreas Parochie, als vrijwilliger en beheerder bij Scouting Aardenburg, als barvrijwilliger bij Stichting Dorpshuis Aardenburg en als mantelzorger bij Stichting DementieVriendelijk Sluis. Het jaar 2020 is bijzonder voor mevrouw Baere-Moens omdat zij reeds dertig jaar nauw betrokken is bij de Heilige Andreas Parochie en daarnaast viert zij dit jaar haar 50-jarig lidmaatschap van het Jongerenkoor.

De heer Ronald Johannes Victoria Corijn
De heer Corijn uit Oostburg ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid bij de Beleggingsclub Fortuna (1984 – 2015), als bestuurslid van vzw ‘de Koperen Passer Vlaanderen’ (2005 – heden), als medeoprichter en secretaris van vzw ‘de Koperen Passer Nederland’ en als secretaris van de Aardenburgse Bridge Club ‘De Kaaipoort’ (2007 – heden). Sommige leden noemen hem de ‘mailman’, omdat hij de communicatie binnen deze club voortreffelijk verzorgt.

De heer Josephus Henricus Franciscus van Dongen
De heer van Dongen uit Aardenburg ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij Porthos Sluis (gemeente Sluis) vanaf het jaar 2000 tot heden, als vicevoorzitter, secretaris en vrijwilliger bij het Parochiebestuur Heilige Maria Hemelvaart (2000 – heden), als voorzitter van de Nationale Vereniging de Zonnebloem afdeling Aardenburg (2000 – heden), als gecertificeerd verkeersregelaar vanaf het jaar 2001 en als secretaris van KBO-PCOB Zeeland, afdeling Aardenburg-Eede-Sluis (2014 – 2020).

De heer Antoon Ludovicus Duthoy
De heer Duthoy uit Aardenburg ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger binnen de werkgroep onderhoud van de R.K. Kerk Heilige Maria Hemelvaart Aardenburg (2008 – heden) en als vrijwilliger bij de Koninklijke Muzieksociëteit Aardenburgsche Fanfaren. Naast het meer dan zestig jaar trouwe muzikant zijn, wordt de heer Duthoy gezien als een ‘diamanten’ vrijwilliger. In 2017 is de heer Duthoy dan ook benoemd tot erelid.

De heer Erwin Johannes Geernaert
De heer Geernaert uit Aardenburg ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet (sinds 2000) als vrijwilliger bij de brandweer Sluis, post Aardenburg in de functie van manschap. Gedurende zijn carrière bij de vrijwillige brandweer heeft de heer Geernaert de diploma’s Brandwacht, Brandwacht 1e Klasse en Hoofdbrandwacht behaald.

De heer Francois Jan Meijaard
De heer Meijaard uit Breskens ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid, medeoprichter en eindredacteur bij Stichting ‘De Sincfalbode’ (1995 – 2018), als redacteur van het clubblad van V.V. Breskens (1995 – heden), als mederedacteur van diverse huis-aan-huis bladen (1995 – heden) en als medeauteur en redacteur van diverse boeken over mensen en verenigingen in de streek. Er zijn inmiddels veertien boeken mede op zijn naam verschenen.

De heer Michaël Neuwald
De heer Neuwald uit Breskens ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet vanaf 1987 als opstapper bij KNRM, station Breskens. Als opstapper aan boord van de reddingsboot zorgt de heer Neuwald voor een adequate uitvoering van alle opgedragen taken en verleent hij hulp waar nodig. Ook draagt hij bij aan de motivatie en opleiding van nieuwe jonge opstappers. De heer Neuwald heeft in de loop der jaren deelgenomen aan 927 acties, waarbij 1.661 mensen en 15 dieren veilig aan wal zijn geholpen.

De heer Cornelis Dirk van Oostrum
De heer van Oostrum uit Waterlandkerkje ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid, regisseur, grimeur en decorbouwer bij toneelvereniging ‘de Waterlanders’ (1981 – heden) en als initiatiefnemer van het jeugdtoneel, als vrijwilliger bij de Meerminnefeesten (1983 – heden), als bestuurslid en vrijwilliger van Krulbolvereniging ‘De Meermin’ (1985 – heden), als bestuurslid en vrijwilliger van Stichting Dorpsraad Waterlandkerkje (1985 – heden) en als adviseur, vrijwilliger en onderhoudsman bij Beheerstichting Dorpshuis Waterlandkerkje (2016 – heden).

De heer Paulus Petrus Michiel Maria Roozen
De heer Roozen uit Eede ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet  sinds 1980 voor de plaatselijke herdenkingen in de gemeente Sluis en de grensoverschrijdende Canadese Bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke, als voorzitter van de Stichting Nationaal Comité ‘Thank You Canada’ (1995 – heden) en als bestuurslid van de Heemkundige Kring West Zeeuws-Vlaanderen (2017 – heden). De heer Roozen is benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

De heer Abraham Izaak Verhage
De heer Verhage uit Breskens ontvangt zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als opstapper bij KNRM station Breskens (1987 – 2008), als plaatsvervangend schipper bij KNRM station Breskens (2008 – heden) en als SAR liaison bij KNRM station Breskens (2010 – heden). De heer Verhage heeft in de loop der jaren deelgenomen aan 1.272 acties waarbij 2.401 mensen en 27 dieren veilig aan wal zijn geholpen. Als SAR liaison neemt de heer Verhage bij een grootschalig incident, na alarmering door het Kustwachtcentrum, plaats in het CoPi als vertegenwoordiger van de Nederlandse Kustwacht.