Let goed op tijdens het pinnen

In april is het de Senioren en Veiligheidsmaand. Deze maand geven we extra aandacht aan de veiligheid van senioren. Elke week wordt een manier belicht waarop criminelen kunnen toeslaan. Deze week gaat het over meekijken tijdens het pinnen.

Wat is het?

Criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze vervolgens ook de pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van de pincode de toetsen af met hand of portemonnee.
  • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy.
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen.

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.

Toch slachtoffer geworden?

Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij de bank en laat de pas blokkeren. Doe altijd aangifte bij de politie.