Koningsdag 2021

Een jaar geleden konden we niet bedenken dat we voor het tweede achtereenvolgende jaar Koningsdag thuis zouden vieren. Wat hadden wij graag weer feestelijke oranje activiteiten in de kernen gezien. De rommelmarkten, muziekoptredens, zeskampen. In verband met de voortdurende coronacrisis is dit helaas nog niet mogelijk.

Gisteren hebben 9 nieuw gedecoreerden te horen gekregen dat zij benoemd zijn in een ridderorde. Zij hebben zich gedurende een lange periode belangeloos ingezet voor de samenleving. De gemeente waardeert deze inzet enorm. We hebben elkaars hulp nog steeds hard nodig. Vrijwillige inzet op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid is belangrijk voor verenigingen, organisaties en stichtingen. Nu en in de toekomst, voor jong en oud. Wij zijn alle vrijwilligers dan ook dankbaar.  

Koningsdag staat dit jaar in het teken van saamhorigheid. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vragen veel van ons allemaal. Samen houden we vol. 

Er zijn verschillende landelijke initiatieven om thuis invulling aan Koningsdag te geven. In onze gemeente zagen wij mooie coronaproof initiatieven voorbij komen. Er zijn bijvoorbeeld  kleurwedstrijden en een “Versier je huis”-wedstrijd georganiseerd voor de kleintjes. Vanochtend heeft onze stadsbeiaardier een concert in het Belfort gegeven. Met bekende liederen rond het thema saamhorigheid en het Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen ‘Zij aan zij’. Fijn om te zien dat we samen op een verantwoorde manier er een mooie Koningsdag van maken. 

Koning Willem-Alexander en de Koninklijke Familie bezoeken vandaag Eindhoven. Vanmiddag om kwart over 4 in de speciale tv-uitzending wordt uitgebreid teruggeblikt op het Koninklijk bezoek aan Eindhoven. Met om half 5 de Nationale Toost op de verjaardag van Zijne Majesteit en op de gezondheid van iedereen. Toost u ook mee? 

Ik wens Koning Willem-Alexander een fijne verjaardag en u allen een gezellige Koningsdag!