Liveblog coronavirus

Tijdens de coronacrisis gelden landelijke en regionale maatregelen.
Meer informatie op het liveblog van Zeeland Veilig. Bekijk ook de antwoorden op veelgestelde vragen.

Mit Informationen auf Deutsch / With Information in English

----------

LIVEBLOG

Woensdag 18 november

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 18 november 2020 (PDF)

Donderdag 12 november

Grensstreek roept op coronaregels te respecteren. Lees hier het volledige bericht.

Vrijdag 6 november

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 6 november 2020 (PDF)

Woensdag 4 november

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 4 november 2020 (PDF)

Woensdag 14 oktober

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 14 oktober 2020 (PDF)

Vrijdag 2 oktober

PERSBERICHT GGD ZEELAND - GGD Zeeland opent teststraat in Oostburg.

Vanaf maandag 5 oktober is het ook mogelijk om op werkdagen ‘s ochtends in Oostburg te laten testen op het coronavirus (COVID-19). De teststraat bevindt zich achter ZorgSaam Ziekenhuis Antonius en is met de auto, op de fiets of lopend bereikbaar.

Lees voor meer informatie het persbericht van de GGD Zeeland.

Donderdag 1 oktober 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 1 oktober 2020 (PDF)

Dinsdag 29 september 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 29 september 2020 (PDF)

Donderdag 17 september 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 17 september 2020 (PDF)

Vrijdag 21 augustus 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 21 augustus 2020 (PDF)

Maandag 10 augustus

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 10 augustus 2020

Maandag 27 juli

Vandaag heeft de gemeente Sluis het volgende persbericht verstuurd.

Vrijdag 24 juli

Momenteel is het erg druk in Zeeland vanwege de vakantieperiode. Het spreiden van de drukte is zeker nu extra belangrijk. Om de basisregels te kunnen toepassen is het daarom belangrijk om goed na te gaan waar u heen wilt en vooraf te bedenken of het daar wellicht te druk wordt.

Basisregels

 1. 1.5 m afstand houden;
 2. drukte vermijden;
 3. blijf thuis als je klachten hebt en laat jezelf testen.

Bezoek niet meer automatisch uw vaste plek op de gebruikelijke tijd. Kies andere momenten en rustige plekken. Als u ziet dat het druk is, zoek dan een andere plek. Vermijd de spits geldt ook in vakantietijd, ook voor toeristen die bij ons te gast zijn. Zeeland heeft veel mooie plekken waar het momenteel nog rustig is. Profiteer en geniet daar van!

Ook houdt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de drukte in de gaten. Als het op sommige plekken te druk wordt, dan zijn er mogelijkheden beschikbaar om in te grijpen. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van parkeerplaatsen en straten, het instellen van eenrichtingsverkeer, ook voor voetgangers. Volg de aanwijzingen, ook in uw eigen belang op. Maar voorop staat de eigen verantwoordelijk van iedereen.

Woensdag 22 juli

Vandaag is er een brief verstuurd aan de Zeeuwse ondernemers in de horeca, verblijfsrecreatie en detailhandel

"We moeten alert blijven en regels moeten goed worden nageleefd." Dat is de oproep die HISWA RECRON, Horeca Nederland, Toeristisch Ondernemend Zeeland en de VRZ via de brief aan de Zeeuwse ondernemers doet.

De afgelopen maanden zijn er diverse maatregelen genomen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben voor iedereen in Zeeland grote gevolgen gehad, voor inwoners, bezoekers én ondernemers. De recente opleving van het virus vraagt om extra alertheid. Daarom is een gezamenlijke brief geschreven richting de Zeeuwse ondernemers.

In de brief staat ook een compliment over hoe ondernemers en bezoekers de regels van het RIVM naleven. Helaas is dit op sommige plaatsen nog steeds lastig. Daar waar de regels niet worden nageleefd, gaat de overheid strenger optreden. Daarom, namens alle genoemde partijen, zorg dat u zich aan de RIVM-richtlijnen houdt. Samen krijgen én houden we het virus onder controle.

Maandag 20 juli

Twee scenario’s mogelijk indien buitenlandse toerist positief is getest op het coronavirus

In de situatie dat een buitenlandse toerist na verblijf in Zeeland positief wordt getest zijn er twee scenario’s mogelijk:

 1. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de persoon besmet is geraakt in Zeeland, waardoor de vakantieverblijfplaats als ‘nauw contact’ gezien moet worden;
 2. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de persoon niet besmet is geraakt in Zeeland, waardoor de vakantieverblijfplaats als ‘overig contact’ gezien moet worden.

Met betrekking tot de positief geteste persoon die op vakantie was op het Roompotpark in Cadzand-Bad heeft de Belgische RIVM (Sciensano) geconcludeerd dat de besmetting niet in Zeeland is opgelopen. Op basis van het in België uitgevoerde bron- en contactonderzoek is het vakantiepark aangemerkt als ‘overig contact’.

In deze situatie betekende dit, dat de patiënt gevraagd is om zelf Roompot hiervan op de hoogte te brengen. Vervolgens heeft Roompot direct contact opgenomen met GGD Zeeland. Roompot heeft hiermee goed en adequaat gehandeld. De verdere afhandeling is een zaak van de Belgische gezondheidsautoriteit.

Als de Belgische gezondheidsautoriteit reden had gehad om aan te nemen dat de besmetting in Zeeland was opgelopen, dan was via het LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding) GGD Zeeland direct geïnformeerd. De informatielijnen zijn daarom volgens protocol toegepast.

Vrijdag 17 juli

Goed voorbereid naar Sluis – Meld u aan voor de pilot berichtenservice Sluis

We vinden het belangrijk dat iedereen op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van West-Zeeuws-Vlaanderen. Met voldoende ruimte en op gepaste afstand. Daarom starten we vrijdag 17 juli 2020 met een pilot: de berichtenservice Sluis. Via onze berichtenservice wordt u op de hoogte gehouden van de actuele informatie over de drukte in Sluis. Dit aan de hand van het stoplichtsysteem:

 • CODE GROEN: Wees welkom in Sluis! Wees sociaal en houd 1,5 meter afstand.
 • CODE ORANJE: Het is druk in het centrum van Sluis, houd rekening met elkaar en geef elkaar de ruimte. Houd 1,5 meter afstand.
 • CODE ROOD: Het centrum van Sluis is momenteel ‘vol’. Voor ieders veiligheid verzoeken wij u om op een andere dag/tijdstip terug te komen. Of breng een bezoek aan de kust of een andere plaats in West-Zeeuws-Vlaanderen, zoals Breskens, Cadzand-Bad of Oostburg. Kijk voor tips op: www.ontdekwestzeeuwsvlaanderen.nl.

Wilt u een bezoek brengen aan Sluis?

Controleer of u actuele berichten over de drukte in Sluis heeft ontvangen. U ontvangt alleen een bericht zodra de kleurcode wijzigt in oranje of rood. Wanneer u geen bericht heeft ontvangen, geldt code groen.

Is het te druk in Sluis?  Kom dan om op een rustiger moment terug. Of breng een bezoek aan een andere plaats zoals artistiek Groede, cultuurhistorisch Aardenburg, centrumvoorziening Oostburg, maritiem Breskens of stijlvol Cadzand-Bad. Een bezoek aan de kust kan ook; de gemeente heeft 17 km kust met mooie, schone, brede stranden!

Hoe werkt de berichtenservice?

 1. Meld u aan voor de berichtenservice.
 2. U ontvangt een aanmeldbevestiging.
 3. Sla het telefoonnummer dat u in de aanmeldbevestiging ontvangt op in uw contactenlijst (anders kunt u geen berichten ontvangen).
 4. U ontvangt vanaf nu actuele berichten over de drukte in Sluis.
 5. Wilt u geen berichten meer ontvangen? Dan kunt u zich hiervoor afmelden.

Donderdag 16 juli

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 16 juli 2020

Vrijdag 10 juli

Het blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, inwoners, bezoekers en ondernemers om de 1,5 meter te waarborgen. Om iedereen veilig te ontvangen treffen we hiervoor in de gemeente Sluis verschillende maatregelen.

Woensdag 8 juli

Testen op het coronavirus in Zeeland

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Bel voor een afspraak met 0800-1202. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Maak alleen een afspraak voor een test als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.
Als u een afspraak maakt via 0800-1202 hoort u op welke locatie u terecht kunt. Dit adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail of SMS. In Zeeland kunt u terecht in Goes (teststraat), Terneuzen of Zierikzee.

Hoe verloopt een afspraak op de testlocatie?

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee en bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie. Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel vervelend. Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft. U kunt hier de uitlegvideo over het testen op het coronavirus bekijken.

Uitslag van de coronatest

Blijf in ieder geval thuis tot u de uitslag heeft. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. U krijgt zo snel mogelijk telefonisch bericht van de uitslag. Dit duurt meestal niet meer dan twee dagen. U hoeft dus niet zelf contact op te nemen. Heeft u het coronavirus NIET, dan ontvangt u een berichtje via het landelijke nummer. Indien u besmet bent met het coronavirus wordt er contact met u opgenomen door een medewerker van GGD Zeeland. Zij helpen u verder.
Heeft u andere vragen over het coronavirus? Bel dan 0800-1351. Heeft u zware klachten of heeft u klachten én andere aandoeningen. Bel dan de huisarts of bij levensbedreigende situaties 112.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Woensdag 1 juli

Vandaag is het 1 juli, de dag dat we weer gaan versoepelen. Op de website van de Veiligheidsregio Zeeland kunt u de maatregelen die hierbij horen raadplegen in vier talen. Handig voor ondernemers, bezoekers en toeristen. Voor de volledige maatregelen verwijzen we u naar de website van de Rijksoverheid. Informatie over reizen van en naar Nederland vindt u op: https://www.netherlandsandyou.nl/.

Dinsdag 30 juni

Eind juni 2020 verstuurt Sabewa Zeeland weer aanslagen voor de gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Naar aanleiding van de gevolgen van het coronavirus heeft Sabewa Zeeland de maatregelen aangepast. Heeft u problemen met het betalen van uw aanslag, dan kunt u nu tot 1 september 2020 uitstel aanvragen. Dit was voorheen tot 1 juli 2020.  Kijk voor meer informatie over het aanvragen van uitstel van betaling of een betalingsregeling op www.sabewazeeland.nl.

 Heeft u nog geen aanslag ontvangen, dan kunt u deze eind juni in de brievenbus of via MijnOverheid verwachten.  Bent u ondernemer, dan heeft Sabewa Zeeland de volgende planning voor het versturen van de aanslagen:

 • De definitieve aanslag toeristenbelasting 2019 wordt begin augustus verstuurd. U kunt de aanslag betalen in twee termijnen en wel op 30-09-2020 en 30-11-2020;
 • Er wordt geen voorlopige aanslag toeristenbelasting 2020 verstuurd. In januari 2021 kunt u zelf aangifte doen voor de toeristenbelasting 2020. U ontvangt dan in het eerste kwartaal 2021 direct een definitieve aanslag voor de toeristenbelasting 2020;
 • Vanaf augustus verstuurt Sabewa de zuiveringsheffing voor bedrijven over de jaren 2017, 2018 en 2019;
 • Over de periode van 16-03-2020 t/m 31-05-2020 wordt geen precariobelasting geheven voor de terrassen en uitstallingen binnen de gemeente Sluis. Ook zal geen precario worden geheven voor de tijdelijke terrasuitbreidingen als gevolg van de coronamaatregelen.

Daarnaast heeft de gemeente Sluis reeds eerder besloten om geen leges in rekening te brengen voor evenementen die als gevolg van de coronacrisis geen doorgang konden/kunnen vinden.

Donderdag 25 juni

Vandaag hebben het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis en de Taskforce een brief gestuurd naar Staatssecretaris mevrouw M. Keijzer om het 'Rapport impact corona op Zeeuwse steden' onder de aandacht te brengen en haar uit te nodigen om de problematiek en de oplossingen te bespreken. Daarnaast is deze brief ook verstuurd naar de vier Zeeuwse Tweede Kamerleden.

Maandag 15 juni

Openbaar sanitair open en 100% verhuur toegestaan

Vanaf 15 juni 2020 mogen de openbare sanitaire voorzieningen overal open. Ook is besloten dat er vanaf 15 juni geen limiet meer is op verhuurde slaapplaatsen.Veiligheidsregio Zeeland voerde eerder een verbod en later begrenzingen in op toeristische overnachtingen. Dit was noodzakelijk omdat de zorg overbelast kon raken. Inmiddels blijkt de druk op de zorg in Zeeland al voldoende tijd beheersbaar. De landelijke hygiënemaatregelen moeten uiteraard overal worden opgevolgd om besmettingen te voorkomen. Dit alles kan je vinden in de nieuwe noodverordening.

Vrijdag 12 juni

Verlenging indienperiode tegemoetkoming kosten omrijden door gesloten grens

In verband met de sluiting van de Belgische grens heeft de Provincie Zeeland in overleg met de drie grensgemeenten (Hulst, Sluis en Terneuzen) een subsidie beschikbaar gesteld voor extra kosten door het maken extra kilometers. Inmiddels zijn er ruim 100 aanvragen binnengekomen. Omdat de grens later open gaat dan verwacht (15 juni 2020) is besloten de indienperiode voor de extra gemaakte kosten te verlengen van 8 juni naar 19 juni 2020.

Lees meer hierover in het persbericht.

Vrijdag 12 juni

Vanaf maandag 15 juni 2020 zijn d balies voor Burgerzaken en de receptie in het Klanten Contact Centrum (KCC) van de gemeente Sluis weer op de reguliere openingstijden geopend.

Maandag, dinsdag en donderdag: 08.30 - 13.00 uur
Woensdag: 08.30 - 19.30 uur
Vrijdag: 08.30 - 12.00 uur

Maatregelen

 • Een afspraak maken voor Burgerzaken is niet nodig voor onder andere reisdocumenten, rijbewijzen, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), verhuizen, immigratie en emigratie.
 • Andere afdelingen (waaronder vergunningen, planologie, jeugd, zorg en welzijn) werken vooralsnog alleen op afspraak.
 • Aan de deur wordt geïnformeerd naar de reden van uw bezoek. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat het niet te druk wordt in het KCC.
 • Binnen zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen: spatschermen op elke balie en na elk bezoek worden de balies gereinigd.
 • Er is een maximum aantal bezoekers. Het kan dus voorkomen dat u (buiten) nog even moet wachten. We vragen en rekenen hiervoor op uw begrip.

Verder gelden nog steeds de volgende maatregelen:

 • Heeft u zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet u hoesten of bent u benauwd? Kom dan sowieso niet langs.
 • Houd tijdens het bezoek aan de balie 1,5 meter afstand tot elkaar.

Telefonisch zijn we op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur via het telefoonnummer 140117.

Tip! Veel zaken kunt u ook online regelen via onze website.

Donderdag 4 juni

We zien je graag in de gemeente Sluis / Vrijdag 5 juni, 12.00 uur, start promotiecampagne

Ons bourgondische karakter, het weidse landschap, de mooie stadjes en dorpen, de uitgestrekte stranden, de culturele en culinaire hotspots... De gemeente Sluis in West Zeeuws-Vlaanderen staat erom bekend en is erom geliefd. Onder inwoners en toeristen. Dat zien we terug in levendigheid en bedrijvigheid: onze gemeente bruist! En toen kwam de coronacrisis. Met alle gevolgen van dien. We zijn dan ook blij dat door versoepeling van de coronamaatregelen de deur weer op een kier staat! Want zonder onze geliefde gasten is ons mooie West Zeeuws-Vlaanderen niet hetzelfde.

Onder de noemer ‘we zien je hier graag’ starten ondernemers, in samenwerking met de gemeente Sluis, vanaf vrijdag 5 juni een promotiecampagne. We nodigen je graag uit om klokslag 12.00 uur digitaal met ons mee te kijken!

Lees meer hierover in het persbericht.

Zaterdag 30 mei

Vandaag heeft de Belgische overheid bekend gemaakt dat niet alleen familiebezoek over de grens is toegestaan, maar ook (noodzakelijk) winkelen. Burgemeester Marga Vermue: “Uiteraard zijn we blij om onze zuiderburen weer in onze gemeente te verwelkomen en willen we ze graag gastvrij ontvangen. Maar we wijzen iedereen op de regels en veiligheid. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, ondernemers, inwoners en bezoekers om ervoor te zorgen dat de anderhalve meter gewaarborgd kan blijven.”  

Dit weekend worden de volgende maatregelen getroffen:

 • Er worden extra mensen ingezet om te monitoren.
 • Het verkeersbesluit om per 1 juni 2020 het centrum van Sluis (Kaai, Kapellestraat en de Oude Kerkstraat) tijdelijk af te sluiten voor verkeer (voetgangers uitgezonderd) gaat een dag eerder in. Op zondag 31 mei 2020 geldt dit van 10.00 tot 22.00 uur.
 • Op de toegangswegen naar Sluis zijn verkeersregelaars om de verkeersstromen te reguleren.
 • Op maandag 1 juni 2020 worden gastheren en –vrouwen in Sluis ingezet om elkaar erop attent te maken om 1,5 meter afstand te houden.
 • De gemeentelijke parkeerplaats bij de Aldi (Sint Annastraat) in Sluis blijft gedeeltelijk afgesloten.  

Wees sociaal en geef elkaar de ruimte!

Vrijdag 29 mei

In de gemeente Sluis is, op initiatief van ondernemers en in opdracht van de gemeenteraad, een Taskforce opgericht. Deze Taskforce gaat aan de slag met promotie en marketing, om onze gemeente tijdens en na COVID-19 weer op de kaart te zetten. Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Doel is om het ondernemersklimaat te versterken. Ook is hierin aandacht voor het verenigingsleven en de cultuursector. Meer weten? Check de nieuwsupdates van de Taskforce!

Vrijdag 29 mei

De verblijfs- en recreatiesector is belangrijk voor de economie van onze gemeente. Daarom zijn we blij dat we inwoners, dagjesmensen en verblijfstoeristen mogen verwelkomen in onze prachtige streek. Daarbij verliezen we uiteraard de geldende coronarichtlijnen en –maatregelen niet uit het oog! Je gedragen volgens de regels is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Breng je een bezoek aan één van onze kernen of aan de kust? Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Bekijk de videoboodschap van burgemeester Marga Vermue voor inwoners en geniet van onze mooie streek!

Donderdag 28 mei

Nu de samenleving geleidelijk weer op gang komt, neemt de vraag naar Wmo-vervoer sterk toe. Daarom is het vanaf 1 juni voor Zeeuwse pashouders weer mogelijk om - onder voorwaarden - gebruik te maken van Wmo-vervoer. In verband met de coronacrisis kon men vanaf 25 maart alleen gebruik maken van Wmo-vervoer voor strikt noodzakelijke ritten: bezoeken aan huisarts, ziekenhuis of supermarkt.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht.

Dinsdag 26 mei

Vanaf 1 juni aanstaande komt er een verdere versoepeling van de landelijke maatregelen. Dit houdt in dat restaurants en cafés weer (deels) open gaan, voor maximaal 30 personen (exclusief personeel). Ook de terrassen mogen dan weer open onder de voorwaarde dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Om tijdelijke uitbreiding van terrassen tijdens de coronaperiode mogelijk te maken, heeft de Burgemeester de “Beleidsnotitie tijdelijke uitbreiding terrassen tijdens Corona crisis gemeente Sluis” vastgesteld.

Dinsdag 26 mei

Tegemoetkoming voor kosten omrijden door gesloten grens

Op 18 maart 2020 sloot België haar grenzen. Daardoor is het sindsdien – afgezien van een aantal uitzonderingen – niet mogelijk om van Zeeuws-Vlaanderen via België naar de rest van Nederland te rijden. Dit zorgt voor Zeeuws-Vlamingen, en met name inwoners van de gemeente Hulst, voor extra kosten. Zij moeten omrijden via de Westerscheldetunnel en maken zo extra kilometers. Om deze particulieren en bedrijven te helpen, heeft de Provincie Zeeland in overleg met de drie grensgemeenten (Hulst, Sluis en Terneuzen) een subsidie beschikbaar gesteld.

Extra kilometers

Vanuit de Nederlandse en Belgische (Rijks)overheid wordt geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden en indien mogelijk thuis te werken. Toch is het voor bedrijven en particulieren soms noodzakelijk om de weg op te gaan. De maatregelen rondom het coronavirus, zeker in het grensgebied, leiden voor bepaalde inwoners en bedrijven tot vervelende situaties. Omdat België de grenzen heeft gesloten, moeten soms extra kilometers worden gemaakt om een bepaalde bestemmingen te bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers (woon/werkverkeer), bedrijven en mantelzorgers. Het gaat daarbij vooral om de groep die normaal reist via de Liefkenshoektunnel ten noorden van Antwerpen.

Subsidie

De Provincie Zeeland stelt 60.000 euro beschikbaar. Daar kunnen de drie Zeeuws-Vlaamse grensgemeenten een beroep op doen. De subsidie is bedoeld om extra kosten te vergoeden van particulieren en bedrijven die door de coronamaatregelen gedwongen extra kilometers moeten maken en niet in aanmerking komen voor een vrijstelling om via België te rijden.

Aanmelden

Om in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten te komen, kunnen inwoners van de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen melding doen via info@gemeentehulst.nl – onder vermelding van “tegemoetkoming kosten omrijden gesloten grens”. Dit geldt enkel voor inwoners en bedrijven/ondernemers uit Zeeuws-Vlaanderen en wel voor de periode van 18 maart tot en met 8 juni 2020. Bij de melding moet het volgende worden aangegeven:

 • Naam, adres, woonplaats;
 • Om welke verplaatsing het gaat; vertrekpunt en bestemming;
 • Reden van de verplaatsing;
 • Frequentie van de verplaatsing.

De gemeente Hulst inventariseert alle meldingen en doet daarvoor een beroep op de subsidie van de Provincie.

Reizen via België mogelijk in verschillende gevallen

In sommige gevallen is het wel mogelijk om via België te reizen. Dat is het geval voor bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn in vitale sectoren en met cruciale beroepen. Dit moet schriftelijk worden aangetoond aan de grens. Op de website van het Belgische crisiscentrum en de website van de Rijksoverheid leest u meer over deze maatregelen.

Vrijdag 22 mei

In de gemeente Sluis is, in opdracht van de gemeenteraad en op initiatief van ondernemers, een Taskforce opgericht. Deze Taskforce gaat aan de slag met de promotie en marketing van onze gemeente. Hiermee wil de Taskforce het ondernemersklimaat versterken en de gemeente Sluis weer op de kaart zetten, tijdens en na COVID-19. Aan de Taskforce neemt een brede vertegenwoordiging vanuit verschillende ondernemersverenigingen en de gemeente deel. Via nieuwsupdates informeert de Taskforce haar achterban. De eerste nieuwsupdate is onlangs verspreid.

Woensdag 20 mei

Persbericht Veiligheidsregio Zeeland - Openbare toiletten aan de kust mogen op veel plaatsen weer open

Woensdag 20 mei

Stand van zaken voor Ondernemers omtrent Corona maatregelen in de Gemeente Sluis

Dinsdag 19 mei

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 19 mei 2020

Vrijdag 15 mei

Geen verbod meer op gebruik strandhokjes in Zeeland

De strandhokjes (dagcabines) in Zeeland mogen vanaf morgen (16 mei) weer gebruikt worden. Veiligheidsregio Zeeland besloot vandaag dat dit verbod in de Zeeuwse corona-noodverordening vervalt. Bij het gebruik van de strandhokjes geldt zoals op alle plekken: vermijd drukte en houd afstand. Verder is het van belang dat strandbezoekers rekening houden met het feit dat strandtenten en openbare toiletten niet open zijn. Ook is er nog maar beperkt toezicht op de stranden, omdat de strandwachten nog niet actief zijn. Het volledige bericht kunt u lezen op de website van de Veiligheidsregio Zeeland.

Infographic Zeeland Veilig Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Maandag 11 mei

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 29 april 2020

Vrijdag 8 mei

Veiligheidsregio Zeeland wil meer toerisme toestaan in verantwoorde stappen

Veiligheidsregio Zeeland wil in verantwoorde stappen het toerisme verder toelaten. Vanaf nu zijn alle individuele sanitaire voorzieningen weer toegestaan (zoals een chemisch toilet). Dit geldt voor alle typen verblijven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten conform de landelijke maatregelen. De VRZ wil per 15 mei de regels verder versoepelen. En ook per 29 mei mits de zorg het aankan. De Veiligheidsregio heeft vandaag een stappenplan vastgesteld na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de GGD en de toerismesector.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Informatie over toerisme in zeeland 8 mei Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Vrijdag 1 mei

Oud papier en karton in de gemeente Sluis wordt weer huis-aan-huis ingezameld

Burgemeester en wethouders van de gemeente Sluis hebben besloten om de huis-aan-huis inzameling van oud papier en karton in de gemeente Sluis weer toe te staan met ingang van zaterdag 2 mei 2020.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, was eerder besloten om deze huis-aan-huis inzameling tijdelijk stil te leggen tot en met 28 april 2020. Vanaf zaterdag 2 mei 2020 mogen verenigingen het oud papier en karton onder een aantal voorwaarden weer ophalen.

Per inzamelvoertuig mogen er maximaal twee personen het oud papier en karton in of op het voertuig deponeren. Wanneer de inzameling plaatsvindt met een voertuig met een hoge laadbak, dan mag er maximaal één persoon in de laadbak aanwezig zijn. Tijdens de inzameling dienen de personen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar en tot de chauffeur te houden. Het huis-aan-huis inzamelen van oud papier en karton onder deze voorwaarden past binnen de kaders van de Noodverordening.

Donderdag 30 april

Vanaf maandag 4 mei kunnen kinderen tot en met 12 jaar in onze gemeente weer onder begeleiding buiten sporten! Jongeren tot en met 18 jaar mogen ook georganiseerd buiten sporten, maar zij moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op dit moment treffen sportaanbieders voorbereidingen om de buitensportactiviteiten op een verantwoorde manier mogelijk te maken.

Om de buitensport op een verantwoorde en manier te kunnen aanbieden, houden wij ons aan het protocol van NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten. Hierin staan regels opgesteld over veiligheid en hygiëne. Ook staat hierin beschreven hoe wij als lokale overheid, als sportaanbieder en individuele begeleider maar ook als ouder en kind ons moeten gedragen om verantwoorde en gezonde buitensport mogelijk te maken.

Belangrijke spelregels op de buitensportaccommodatie:

 • De buitensportlocatie is alleen toegankelijk voor de kinderen/jongeren en de sportbegeleider
 • Clubhuis/kantine is gesloten. Kleedkamers zijn alleen toegankelijk in geval van noodzakelijk toiletbezoek.
 • Kinderen/jongeren komen in sportkleding naar de locatie. Douchen/omkleden is niet mogelijk
 • Kinderen/jongeren gaan direct na de activiteit naar huis
 • Ouders die de kinderen brengen of halen mogen niet op de locatie aanwezig zijn/blijven.

Melden

De gemeente heeft een coördinerende, toezichthoudende en (zo nodig) handhavende rol. Daarom verwachten wij een melding van de sportaanbieders die buitensportactiviteiten voor kinderen en jeugdigen gaan aanbieden.
Meld hier uw buitensportactiviteit aan.

Na aanmelding kunt u vanaf maandag 4 mei aan de slag met uw sportactiviteit.

Meer informatie  

Wilt u meer weten over corona en sport? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid.

Heeft u vragen over sport in de gemeente Sluis? Neem dan contact op met: Willy Schram, Beleidsadviseur Beleid en Beheer via wschram@gemeentesluis.nl.

Afbeelding overzicht maatregelen sport  Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Woensdag 29 april

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 29 april 2020

Woensdag 29 april

Veiligheidsregio Zeeland versoepelt overnachtingsregels voor ‘rustzoekers’

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zet een eerste stap in het weer toelaten van ‘recreatief nachtverblijf’. Dit is in Zeeland vanaf eind maart verboden. Onder voorwaarden mogen bezoekers vanaf 1 mei weer overnachten. Nachtverblijf wordt toegestaan voor eigenaren in hun tweede woning en voor accommodaties waarvan de categorieën zijn bepaald. Recreatieondernemers kunnen (na registratie) 15% van hun
slaapplaatsen verhuren. Dit geldt vooralsnog van 1 mei tot 22 mei. Wat daarna wordt toegestaan, besluit VRZ in de komende weken. De aanpak kwam tot stand na overleg met vertegenwoordigers van de toeristische sector, provincie Zeeland en Zeeuwse burgemeesters.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Dinsdag 28 april

Vandaag, dinsdag 28 april, heeft het kabinet bekendgemaakt de financiële ondersteuning voor ondernemers verder uit te breiden en de voorwaarden voor bepaalde regelingen te vereenvoudigen:

BMKB

 • Looptijd krediet wordt verlengd tot 4 vier jaar
 • Toegang tot de regeling wordt laagdrempeliger

TOGS

Bedrijven komen via geregistreerde nevenactiviteit ook in aanmerking voor de TOGS-regeling

Budget SEED Capital-regeling

Het budget van de SEED Capitalregeling, waarmee het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kapitaal aan investeringsfondsen verstrekt, wordt verhoogd van 22 naar 32 miljoen euro.

GO

Het garantieplafond van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling) is verhoogd.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/04/28/coronavirus-verdere-uitbreiding-en-versoepeling-regelingen-voor-ondernemers

Vrijdag 24 april

Toerisme vanaf begin mei in eigen verblijf en deel accommodaties mogelijk

Voorlopig kan de deur voor het toerisme in Zeeland maar beperkt open. De aantrekkingskracht van Zeeland is groot en vrije toestroom kan daardoor onverantwoord worden. Dat zou teveel vragen van de nu al zwaarbelaste zorg. En verdere verspreiding van het coronavirus blijft op de loer liggen. De Veiligheidsregio Zeeland wil daarom in beheersbare stappen gasten verwelkomen in Zeeland. Zo mogen eigenaren van een tweede verblijf (bepaalde categorieën) binnenkort weer in hun eigendom overnachten. Vanaf dan mag ook een deel van de accommodaties in Zeeland verhuurd worden. Dit besloot de Veiligheidsregio vandaag na overleg met de toeristische sector en de Zeeuwse burgemeesters. Volgende week wordt de precieze ingangsdatum (begin mei) gekozen en de uitwerking bekendgemaakt. Lees het volledige bericht en de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van de Veiligheidsregio Zeeland.

Donderdag 23 april

Erehaag bij uitvaarten en troost- en bemoedigingsacties onder voorwaarden toegestaan

De Veiligheidsregio Zeeland vindt het van groot belang dat mensen in de gelegenheid worden gesteld om bij een uitvaart in aangepaste vorm afscheid te nemen van een dierbare en steun te betuigen aan de nabestaanden. Verder wil de Veiligheidsregio Zeeland ruimte geven aan initiatieven van inwoners om troost- en bemoedigingsacties te organiseren. Mede daarom heeft Jan Lonink, voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, op 22 april besloten dat er een versoepeling komt op de Noodverordening COVID-19 die begin april werd vastgesteld.

Heldere voorwaarden

Om deze initiatieven in goede banen te leiden, zijn er heldere voorwaarden vastgesteld. Die voorwaarden zijn nodig om de (verdere) verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen onder deze voorwaarden is het toegestaan een erehaag te vormen bij het afscheid van overledene of een troost- en bemoedigingsactie te organiseren.

Voor een erehaag bij uitvaarten moeten deze voorschriften in acht worden genomen:

 1. De erehaag mag uit maximaal 30 personen bestaan.
 2. De personen in de erehaag moeten zodanig hun positie innemen, dat met het opstellen en opheffen van de erehaag een onderlinge afstand van 1,5 meter te allen tijde is gewaarborgd.
 3. Aanwezigen moeten hierover vooraf worden geïnstrueerd.
 4. De erehaag mag zich niet eerder dan een half uur voor aanvang van de rouwstoet langs de route bevinden.
 5. Na het passeren van de rouwstoet dienen de aanwezigen de locatie van de erehaag zo spoedig mogelijk te verlaten.
 6. Aanwijzingen van de politie en/of toezichthouders dienen strikt en onmiddellijk opgevolgd te worden.

Voorwaarden troost- en bemoedigingsacties

Voor troost- en bemoedigingsacties moeten deze voorschriften in acht worden genomen:

 1. De troost- en bemoedigingsactie bestaat uit niet meer dan 30 mensen.
 2. De personen in de troost- en bemoedigingsactie moeten zodanig hun positie innemen, dat met het opstellen en opheffen van de actie een onderlinge afstand van 1,5 meter te allen tijde is gewaarborgd.
 3. Aanwezigen moeten hierover vooraf worden geïnstrueerd.
 4. De deelnemers aan de troost- en bemoedigingsactie verzamelen en eindigen niet op een centraal afgesproken locatie.
 5. De deelnemers aan de actie mogen zich niet eerder dan een kwartier voor aanvang aanwezig zijn op de locatie van de actie.
 6. Het tijdstip van de troost- en bemoedigingsactie wordt niet vooraf gecommuniceerd om te voorkomen dat de actie een aantrekkende werking heeft op publiek.
 7. De troost- en bemoedigingsactie duurt maximaal 20 minuten.

Toezicht

Er zal toezicht zijn op de naleving van deze voorwaarden door toezichthouders. Bij het niet naleven van deze voorschriften zal sprake zijn van een overtreding van artikel 2.1, eerste lid, van de Noodverordening en zal de erehaag bij de uitvaart of de troost- en bemoedigingsactie worden beëindigd.

Vrijstelling erehaag bij uitvaarten en troosten bemoedigingsacties Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zeeland 8 april 2020

Dinsdag 21 april

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland.
Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd tot en met 19 mei 2020.
Horeca, musea, dorpshuizen, kappers enzovoorts blijven tot die tijd gesloten.
Evenementen zijn niet toegestaan tot 1 september 2020.
Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Dat betekent onder andere dat:

 • scholen in het (speciaal) basisonderwijs, de dag- en gastouderopvang op 11 mei hun deuren openen (wel op aangepaste wijze).
 • kinderen t/m 12 jaar vanaf 29 april georganiseerd en onder begeleiding samen mogen sporten.
 • jongeren van 13 t/m 18 jaar vanaf 29 april georganiseerd en onder begeleiding samen mogen sporten op 1,5 meter afstand.

Alle informatie over de maatregelen en de uitzonderingen is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd

Donderdag 9 april

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 9 april een brief gestuurd naar ondernemers in de gemeente Sluis: “Sinds enkele weken is het leven in ons land drastisch veranderd door het coronavirus. Een pandemie die iedereen wereldwijd raakt, en als een onzichtbare vijand besmettingen en overlijdens tot gevolg heeft. Ook in onze gemeente doen deze zich helaas voor. Vanzelfsprekend gaat dit ons zeer aan het hart. De maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken, zijn ingrijpend en raken onze hele samenleving. Ook u als ondernemer wordt daarmee geconfronteerd. Velen van u moeten tijdelijk sluiten, activiteiten stopzetten of onder strikte randvoorwaarden werken. Dit alles zonder dat daarbij een eindpunt in zicht is. Dat brengt onzekerheid, zorgen en financiële gevolgen met zich mee. Wij begrijpen dat dit u hard treft en leven met u mee.” In deze brief informeren wij over de gemeentelijke steunmaatregelen, geven we u achtergrondinformatie en een overzicht van nuttige adressen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Ondernemersloket. Zij kunnen u tevens helpen met de begeleiding naar het juiste loket, via tel. 140117 of ondernemen@gemeentesluis.nl.

Donderdag 9 april

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland 8 april 2020

Deze verordening komt in de plaats van de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland zoals vastgesteld op 16 maart 2020, omdat het noodzakelijk is aanvullende voorschriften te stellen. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om enkele technische verbeteringen door te voeren in de verboden zoals opgenomen in de eerdere noodverordening. Daarmee is niet beoogd de inhoudelijke reikwijdte van die verboden te veranderen.

Woensdag 8 april

Zorgmedewerkers en paramedici kunnen zich, als zij 24-uur klachten hebben, op diverse locaties in Zeeland laten testen op het coronavirus (COVID-19). Deze uitbreiding van het testbeleid van het RIVM geldt voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, werkzaam in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, verloskundigezorg en GGZ.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Maandag 6 april

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een nieuwe regeling: de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen vanaf vandaag, maandag 6 april 2020 09.00 uur, een aanvraag doen. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in de plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Aanvragen en meer informatie vindt u op de website van het UWV.

Vrijdag 3 april

Sinds gisteren zijn in Zeeland 21 mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit de gemeenten Borsele, Goes (2), Hulst (3), Kapelle (2), Sluis, Terneuzen (3), Tholen (4), Veere (2) en Vlissingen (3). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 245.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Vrijdag 3 april

GGD Zeeland communiceert vanaf 4 april 2020 niet meer dagelijks over de positieve besmettingen met Covid-19 en inwoners die zijn overleden aan de ziekte. De reden daarvoor is dat dit cijfer sinds enige tijd geen reëel beeld meer geeft van het aantal besmettingen. Dat komt doordat het testbeleid van het RIVM is veranderd.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Donderdag 2 april

Sinds gisteren zijn in Zeeland dertig mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit de gemeenten Goes, Hulst, Kapelle (2), Middelburg (4), Noord-Beveland, Sluis, Terneuzen (5), Tholen (16) en Veere (2). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 224.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Dinsdag 31 maart

Sinds gisteren zijn in Zeeland vijftien mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit Burgh-Haamstede, Goes (2), Middelburg (2), Sas van Gent, Sint-Annaland (2), Sluis, Terneuzen, Tholen (2), Vlissingen, Zierikzee (2). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 177.

Meer informatie kunt u lezen in het persberichtt van de GGD.

Maandag 30 maart

Sinds gisteren zijn in Zeeland tien mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit Goes, IJzendijke, Kloetinge, Middelburg, Nieuw- en St. Joosland, Sas van Gent, ‘s-Heer Hendrikskinderen, St. Annaland, Terneuzen en Westdorpe. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 162.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Maandag 30 maart

Vanaf maandag 30 maart geldt er een verbod op toeristisch of recreatief nachtverblijf in heel Zeeland, zowel voor toeristen als Zeeuwen. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, (Air)B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook geldt er een verbod op het opbouwen van slaap- en strandhuisjes. Dat is bepaald in een Zeeuwse noodverordening die op 27 maart werd vastgesteld.

Deze maatregelen zijn genomen om te zorgen dat het aantal mensen dat komende periode (Pasen/meivakantie) in Zeeland verblijft, wordt beperkt. Want op dit moment staat de hele zorgketen in Zeeland onder grote druk door het coronavirus. Dit betreft niet alleen de ziekenhuizen en de intensive care afdelingen, maar zeker ook de huisartsen en het ambulancevervoer. Een toestroom van een groot aantal bezoekers betekent dat deze druk onverantwoord groot wordt. Dat is onwenselijk. De maatregelen gelden tot nader order.

Uitzonderingen

Voor een aantal situaties geldt een uitzondering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seizoenarbeiders of  tijdelijke bewoning (door persoonlijke omstandigheden) anders dan voor toeristisch of recreatief verblijf.  Er wordt ook gecontroleerd op dit verbod.

Impact

De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. Voorzitter Veiligheidsregio Jan Lonink: “We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen, echter economische schade is te herstellen, gezondheidsschade is onherstelbaar. In een normale situatie zijn alle toeristen van harte welkom, deze situatie vraagt echter om een andere benadering. We vragen zowel toeristen als inwoners van Zeeland hiervoor begrip te tonen en elkaar met vriendelijkheid te blijven behandelen.”

Vragen?

Kijk op www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen of u het antwoord op uw vraag terugvindt. Staat het antwoord er niet bij, bel met uw gemeente of stuur een mail aan zeelandveilig@vrzeeland.nl.

Vrijdag 27 maart

Aangescherpte maatregelen toerisme Zeeland

Vrijdagmiddag 27 maart is door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zeeland de nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze heeft gevolgen voor de toeristische sector. Op de website www.zeelandveilig.nl/coronavirus treft u een overzicht van vragen en antwoorden aan. Ook het 'aanwijzingsbesluit Boa's voorzitter VRZ' kunt u hier raadplegen.

Heeft u een vraag met betrekking tot het verbod op recreatief nachtverblijf, waarvan het antwoord niet in het overzicht van vragen en antwoorden staat? Dan kunt u op zaterdag 28 maart contact opnemen met het tijdelijk toeristisch loket van de samenwerkende Zeeuwse gemeenten via het telefoonnummer: 14 0115 (vanuit het buitenland: +31 115 455000). Het telefoonnummer is uitsluitend op zaterdag bereikbaar van 10.00 tot 14.00 uur. U kunt ook mailen aan: zeelandveilig@vrzeeland.nl. Vanaf maandag 30 maart kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente.

Persbericht Veiligheidsregio Zeeland - aangescherpte maatregelen naar aanleiding van het Corona-virus

Donderdag 26 maart

Open brief Zeeuws-Vlaamse burgemeesters aan Vlaamse burgemeesters in verband met de aanpak van de coronacrisis

Namens de burgemeesters van de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis is deze middag een open brief gestuurd aan de burgemeesters van de Belgische buurgemeenten. Dit in verband met de aanpak van de coronacrisis. Met deze brief willen de Zeeuws-Vlaamse burgemeesters begrip overbrengen voor de maatregelen die in België zijn genomen. Er wordt ingaan op de bijzondere situatie in ons Vlaams/Zeeuws-Vlaamse grensgebied. Benadrukt wordt het belang om vooral grensoverschrijdend in contact te blijven.

Woensdag 25 maart

Meer informatie over reizen via Belgisch grondgebied

In verband met de coronacrisis is het momenteel niet mogelijk om via België van punt A naar B te reizen in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer. Naar aanleiding daarvan zijn er de afgelopen dagen vragen binnengekomen. In dit bericht geven we helderheid over de huidige maatregelen.

Momenteel is het verboden om via Belgisch grondgebied een verplaatsing te maken vanuit Nederland naar een Nederlandse bestemming. Dat maakt de situatie in het Zeeuwse grensgebied extra uitzonderlijk. Soms is de route via Belgisch grond gebied een stuk korter dan via Nederland.

Voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet is, wordt een uitzondering gemaakt. Voor diegenen blijft het mogelijk om via België naar een Nederlandse bestemming te reizen. Uw werkgever kan een vignet aanvragen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over deze maatregelen: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/22/grensarbeiders-in-vitale-sectoren-en-met-cruciaal-beroep-kunnen-sneller-de-grens-over-met-vignet

Vanuit de Nederlandse Rijksoverheid wordt geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden en indien mogelijk thuis te werken. We snappen dat de strenge maatregelen rondom het coronavirus, zeker in het grensgebied, soms kunnen leiden tot vervelende situaties. Daarom hebben we nauw contact met Nederlandse en Belgische autoriteiten en houden we de actualiteiten in de gaten.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht een specifieke vraag over reismogelijkheden in het grensgebied? Neem dan contact op met uw gemeente. Wilt u meer informatie over de aanpak van het coronavirus in Zeeland? Raadpleeg dan de website van Zeelandveilig: www.zeelandveilig.nl/coronavirus

Woensdag 25 maart

In Zeeland zijn vijftien nieuwe patiënten positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft personen uit Breskens, Brouwershaven, Clinge, Ellewoutsdijk, Goes (2), ’s-Heer Arendskerke, Hoek, Middelburg (2), Terneuzen (2), Westdorpe en Zierikzee (2). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Dinsdag 24 maart

Burgemeester Marga Vermue heeft voor inwoners van de gemeente Sluis een videoboodschap opgenomen. Juist in deze bijzondere en aangrijpende tijd wil zij graag iedereen, van jong tot oud, een hart onder de riem steken en bedanken.

Dinsdag 24 maart

Aangescherpte maatregelen aanpak coronavirus

Het kabinet heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus op 23 maart aangescherpt. Een overzicht van de maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.  

Maandag 23 maart

Tijdelijk geen huis-aan-huis inzameling van oud papier en karton in de gemeente Sluis

Met ingang van 23 maart tot in ieder geval 6 april 2020 vindt in de gemeente Sluis geen inzameling van oud papier en karton (OPK) plaats.
In verband met het coronavirus hebben de verenigingen en inzamelbedrijf Renewi dit onlangs besloten in het belang van de gezondheid van de vrijwilligers en de medewerkers van Renewi.  

Dit houdt in dat in ieder geval de onderstaande inzamelingen van het oud papier en karton niet doorgaan:

 • Dinsdag 24 maart 2020 (avond): Schoondijke
 • Vrijdag 27 maart 2020 (avond): Aardenburg, Heille en Sint Kruis
 • Zaterdag 4 april 2020: Sluis, Sint Anna ter Muiden, Oostburg en Waterlandkerkje

Indien de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus daartoe aanleiding geven, wordt deze periode verlengd.
Hierover worden de inwoners van de gemeente Sluis geïnformeerd.
De inwoners van de betreffende kernen wordt verzocht het oud papier en karton te bewaren en bij de eerstvolgende inzameling mee te geven. 

Vrijdag 20 maart

Update maatregelen KCC in verband met coronavirus

Aanvullend op eerdere berichtgeving, nemen  wij vanaf maandag 23 maart extra maatregelen in het Klanten Contact Center (KCC) om u en onze medewerkers nog beter tegen het coronavirus te beschermen:

 • Er zijn aangepaste openingstijden: het KCC is van 8.30 tot 12.00 uur geopend. 's Middags is het KCC gesloten.
 • Aan de deur wordt geïnformeerd naar de reden van uw bezoek. Alleen dringende aanvragen worden in behandeling genomen.
 • In het KCC zijn we maximaal twee klanten tegelijk van dienst.
 • Er zijn spatschermen op de balies geplaatst.

Verder gelden nog steeds de volgende maatregelen:

 • We vragen u om niet naar het gemeentehuis te komen als dat niet noodzakelijk is. Als u uw bezoek niet noodzakelijk acht, vragen we u om deze uit te stellen en op een later moment terug te komen.
 • Heeft u zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet u hoesten of bent  benauwd? Kom dan niet langs, verplaats uw afspraak.
 • Houd tijdens het bezoek aan de balie 1,5 meter afstand tot elkaar.  

Tip! Veel zaken kunt u online regelen op onze website.

Vrijdag 20 maart

Grensverschillen – alleen reizen naar België bij noodzaak en met verklaring

“Respecteer de verschillen in maatregelen en hou je eraan!”

Er zitten verschillen in aanpak van de coronacrisis tussen België en Nederland. Door die verschillen ontstaat er onduidelijkheid en verwarring tussen onze inwoners die in de buurt van de grens met België wonen. Om wat duidelijkheid te geven hebben we een aantal vragen hierover in de 'veelgestelde vragen' op ons portaal www.zeelandveilig.nl/coronavirus.

Waar het in het algemeen op neerkomt is dat Belgen alleen nog naar buiten mogen komen voor volgende zaken:

 • Gaan werken (als dat echt niet thuis kan)
 • Een verplaatsing in het kader van je werk
 • Naar de winkel gaan
 • Naar de bankautomaat gaan
 • Naar de dokter gaan
 • Hulp bieden aan kwetsbare personen

Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis. Kijk in de 'veelgestelde vragen' voor meer informatie.

Respecteer de verschillen

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink benadrukt dat het van belang is dat we de verschillen in aanpak tussen Nederland en België respecteren: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”

www.zeelandveilig.nl/meldingen/zeeuwse-maatregelen-coronavirus

Vrijdag 20 maart

Er zijn momenteel veel vragen over de situatie in de grensstreek. Dit naar aanleiding van de aangepaste coronamaatregelen in België. Mensen vragen zich af of ze vanuit Nederland nog de grens over kunnen naar België, om bijvoorbeeld familie te bezoeken of om naar hun werk te gaan. We begrijpen dat de verschillende regels in beide landen voor verwarring zorgen. Deze vragen zijn momenteel voorgelegd aan de Veiligheidsregio Zeeland en de Rijksoverheid en er vindt afstemming met de Belgische overheid plaats.

Tussen Nederland en België gelden verschillende maatregelen. Van beide landen dienen de regels gerespecteerd te worden.

Zodra er duidelijkheid over is, communiceren we daarover.

Donderdag 19 maart

Het ziekenhuis van Knokke AZ Zeno reageert op eerdere berichten in de media over Nederlanders die niet welkom zijn in dit ziekenhuis. AZ Zeno: “Als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook West Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven.”

Burgemeester Marga Vermue: “Als grensgemeente maken inwoners uit onze gemeente gebruik van ZorgSaam Ziekenhuis, maar ook van onder andere AZ Zeno in Knokke. Naar aanleiding van eerdere berichten in de media uitten inwoners hun ongerustheid. Ik heb inmiddels contact gehad met de directeur van AZ Zeno en hij bevestigde dat alle patiënten, waar dan ook vandaan, welkom blijven. Dat is voor onze inwoners een geruststellende gedachte. Net als de gedachte dat uiteraard ook ziekenhuis ZorgSaam goed is voorbereid.”

Verder blijft natuurlijk gelden: ga vooral niet uit eigen beweging naar een ziekenhuis of huisarts! Bel bij medische klachten je huisarts, hij of zij bepaalt in overleg wat er moet gebeuren. Ziekenhuizen stellen, zoals iedereen, alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen, ook voor bezoekers, aangepast om het virus aan te pakken. Kijk op https://www.zorgsaam.org/ en http://www.azzeno.be/ voor meer informatie.

Woensdag 18 maart

De GGD maakte zojuist bekend dat een derde inwoner uit de gemeente Sluis besmet is geraakt met het coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Dinsdag 17 maart

Aangepaste dienstverlening in verband met coronavirus

De uitbraak van het nieuwe coronavirus raakt ons allemaal. De maatregelen zijn niet leuk, maar wel noodzakelijk om verspreiding van het virus te voorkomen. We vragen iedereen met klem om zich te houden aan de maatregelen. We moeten met z’n allen proberen te voorkomen dat we besmet raken of dat we anderen besmetten. Laten we vooral proberen persoonlijk contact te minimaliseren, maar daarnaast ook voor elkaar te zorgen.

De gemeente Sluis treft maatregelen rondom het coronavirus. We volgen hierbij de landelijke richtlijnen die het kabinet heeft vastgesteld. Om de continuïteit van onze dienstverlening en de gezondheid van onze collega’s te waarborgen, werkt een groot aantal van onze medewerkers thuis. Voor degene waarbij het werk het niet toelaat om thuis te werken, wordt er gewerkt in ploegen, met een minimale bezetting. We helpen u graag en we zijn bereikbaar, maar het kan iets langer duren voordat u ons kunt spreken of een reactie krijgt.

Maandag 16 maart

Noodverordening vastgesteld door de Veiligheidsregio Zeeland.

Zondag 15 maart

Bericht Veiligheidsregio Zeeland over nieuwe landelijke maatregelen Corona (COVID-19)

Reactie voorzitter Veiligheidsregio Zeeland (Jan Lonink):

Wij steunen de nieuwe maatregelen die zojuist landelijk zijn afgekondigd. Want dit is hard nodig. We moeten voorkomen dat het virus zich snel verder verspreidt. Daarom moeten we persoonlijke contacten minimaliseren. Dat is de enige manier om de pandemie zo kort mogelijk te laten duren. Daar past bij dat nu scholen, horeca en sportclubs dichtgaan. Voor ons grensgebied voorkomen we met deze maatregelen nu ook de verschillen met België.

Help elkaar

De maatregelen zullen voor iedereen in Zeeland persoonlijk merkbaar zijn. Hoewel we deze in goede banen proberen te leiden, betekent dit een maximale inspanning om samen deze nieuwe stap te zetten in de beheersing van deze crisis. Volg deze maatregelen van de overheid op. Help elkaar en zeker de kwetsbaren in deze crisisperiode.

Ingrijpend voor Zeeland

Wij begrijpen natuurlijk dat dit ontzettend zwaar ingrijpt op de Zeeuwse samenleving en de Zeeuwse economie. Het is ingrijpend voor iedereen. En in het bijzonder voor de horeca en onze grote toeristische sector. Wij voelen mee met iedereen die hierdoor gedupeerd wordt. We gaan in overleg met partners en brancheorganisaties om de gevolgen van deze nieuwe maatregelen in kaart te brengen.

Over de uitwerking van de maatregelen voor Zeeland informeren we u zo spoedig mogelijk.

Zondag 15 maart

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Zondag 15 maart

Op zondag 15 maart zijn de parkeerterreinen gesloten in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren. Daarnaast heeft de Middenstandsvereniging Sluis besloten dat bedrijven in Sluis vandaag gesloten zijn.

Zaterdag 14 maart

Vandaag is een noodverordening door de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Er mogen geen evenementen of andere activiteiten meer plaatvinden in Zeeland waar meer dan 100 mensen aanwezig zijn. Door deze noodverordening kunnen we nu handhavend optreden. Ook zijn alle parkeerterreinen (zowel gemeentelijk als particulier) in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zondag 15 maart gesloten om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren.

Burgemeester Marga Vermue: “Als overheid, werkgever, horeca, winkelier, inwoner en bezoeker hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. We doen een dringend beroep op ieders gezond verstand om hierin verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf en je werknemers maar ook voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Sluis.”

Lees het bericht op de website van Zeeland Veilig.

Zaterdag 14 maart

We krijgen als gemeente verschillende signalen dat men zich op dit moment niet overal houdt aan de maatregelen die zijn opgesteld vanuit het Rijk en het RIVM. Als overheid, werkgever, horeca, winkelier, inwoner en bezoeker hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid.

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen moeten in heel Nederland afgelast worden. Ook andere publieke gebouwen, zoals horecagelegenheden, winkels en kerken waar ruimte is voor meer dan 100 bezoekers vallen hier onder. Stel als winkel of als horeca dan ook een maximum aantal bezoekers in van honderd. Zet tafels en stoelen verder uit elkaar en zorg voor extra hygiëne. We doen een dringend beroep op ieders gezond verstand hierin verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf en je werknemers maar ook voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Sluis.

De laatste informatie met betrekking tot het coronavirus kunt u vinden op www.rivm.nl of bel met het publieksinformatienummer 0800 - 13 51.

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Nederland. Wat kun je doen?

----------

Zaterdag 14 maart

Vandaag is bekend gemaakt dat een inwoner uit Oostburg besmet is met het coronavirus (COVID-19).

Burgemeester Marga Vermue: “De GGD Zeeland heeft me hierover geïnformeerd. Dit is in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend voor de betreffende persoon. We wensen de inwoner veel sterkte en een spoedig herstel toe.

Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD en de Veiligheidsregio. GGD Zeeland voert het contactonderzoek uit. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons te houden aan de landelijke maatregelen: blijf thuis bij neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts en mijd grote groepen.”

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne, zo voorkom je allerlei ziektes. Dit doe je zo:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen?

Neem voor vragen over je gezondheid contact op met je eigen huisarts of bel met algemene vragen 0800 1351 of kijk op https://www.rivm.nl/.

Vrijdag 13 maart 2020

Vandaag is bekend geworden dat een man uit Aardenburg besmet is met het coronavirus (COVID-19).

Burgemeester Marga Vermue: “Ik ben hierover vanmorgen geïnformeerd door GGD Zeeland en het betreft een man uit Aardenburg. Dit is in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend voor de betreffende persoon en zijn naasten. Ik heb hem telefonisch gesproken en hij maakt het naar omstandigheden gelukkig goed. We wensen hem veel sterkte en een spoedig herstel toe.

Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD en de Veiligheidsregio. Op dit moment wordt het contactonderzoek uitgevoerd door GGD Zeeland. Het is goed om te zien hoe onze inwoners, verenigingen en organisaties samen de rust bewaren en de richtlijnen van het RIVM opvolgen.”

De man was al opgenomen in het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen. Naast de aandoening waarvoor hij behandeld wordt blijkt hij na een positieve test het coronavirus te hebben. Sinds de opname ligt hij in isolatieverpleging. Het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen blijft gewoon open en afspraken komen niet te vervallen. Wel zijn de maatregelen aangescherpt, meer informatie is te vinden op www.zorgsaam.org.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne, zo voorkom je allerlei ziektes. Dit doe je zo:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen?

Neem voor vragen over je gezondheid contact op met je eigen huisarts of bel met algemene vragen 0800 1351.

Vrijdag 13 maart 2020

PERSBERICHT - Laatste nieuws coronavirus (COVID-19) Zeeland (PDF bestand)

Overige informatie over het coronavirus kunt u lezen in het nieuwsdossier.