Indië-herdenking in Oostburg

Op zaterdag 15 augustus 2020 vindt de Indië-herdenking plaats. De herdenking in Oostburg heeft dit jaar een speciaal en regionaal karakter met een eerbetoon aan de 29 oorlogsslachtoffers uit West-Zeeuws-Vlaanderen waarvan recent een lijst is gepubliceerd. Deze personen zijn in Zuidoost-Azië omgekomen bij de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn mensen die hier geboren en groot geworden zijn en naar Nederlands-Indië emigreerden en daar in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) dienden, marinier waren, op koopvaardij voeren of als burger in Nederlands-Indië woonden en werkten.

Programma zaterdag 15 augustus

Vanaf 11.00 uur verzamelen in het kerkgebouw Open Haven aan het Kerkplein in Oostburg. 11.30 uur aanvang programma .Welkomstwoord door dhr. Peterse, voorzitter van de Stichting Comité 4 mei Oostburg en een toespraak van burgemeester Marga Vermue. De namen van de 29 slachtoffers uit West-Zeeuws-Vlaanderen worden gepresenteerd. Dankwoord en uitnodiging voor gang naar Raadhuisplein.

12.00 uur vervolg herdenking op het Raadhuisplein bij het monument. Na het taptoesignaal en de klokslag van 12.00 uur wordt een minuut stilte in acht genomen. Er worden vervolgens bloemen gelegd door onder andere burgemeester Marga Vermue namens het college van B&W en door het bestuur van Stichting Comité 4 mei Oostburg. Ook namens de beide kerken worden bloemen gelegd. Meelevende inwoners zijn hierbij uitgenodigd en kunnen door het leggen van bloemen aansluiten bij deze herdenking. Belangstellenden kunnen plaats nemen op het Raadhuisplein op aanwijzingen van de toezichthouders.

Als teken van respect en betrokkenheid wordt zo mogelijk de Melati-speld gedragen – het symbool van de Indië-herdenking. Tijdens de herdenking dient rekening gehouden te worden met de coronamaatregelen. Volgens officieel protocol hangt 15 augustus bij alle overheidsgebouwen de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top. U kunt dit voorbeeld volgen.

Voor nadere informatie kunt u mailen naar stichting4mei.oostburg@gmail.com of contact opnemen met dhr. N. Peterse op het telefoonnummer 0117 – 440218.