Chat Veilig Thuis tijdelijk ook ’s avonds bereikbaar

Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis.

Dat kan ook anoniem. De chat is te vinden via www.veiligthuiszeeland.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar. Bij direct gevaar bel je 112. 

Toegestaan huis te verlaten

Is er geweld bij jou thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Je mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om je huis te verlaten en krijg je geen boete.

Codewoord

Kun je niet vanuit huis bellen of chatten met Veilig Thuis? Doe dan met het codewoord ‘Masker 19’ melding van huiselijk geweld bij de apotheek. In zo’n geval zal de apotheek, indien mogelijk samen met jou, Veilig Thuis bellen.

Zorgen om geweld

De Veilig Thuis organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en over de toename van geweld in huiselijke kring. Het aantal mensen dat tijdens de coronamaatregelen contact opneemt met Veilig Thuis is gestegen. Het gaat daarbij vooral om mensen die advies vragen omdat ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld in hun omgeving.